NEW YORK - Oscar-winnaar George Clooney en Nobelprijswinnaar Elie Wiesel hebben donderdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gepleit voor een snel ingrijpen in de regio Darfur in het oosten van Sudan om een eind te maken aan een 'genocide'.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Clooney en Wiesel spraken op uitnodiging van de Amerikaanse ambassadeur John Bolton tijdens een informele sessie van de vijftien leden tellende Veiligheidsraad. Clooney bracht in april vijf dagen door in Darfur en sprak daar met de ontheemde bevolking.

Genocide

"Een genocide vindt plaats tijdens jullie wacht. Hoe jullie hiermee omgaan zal jullie erfenis zijn. Jullie Rwanda, jullie Cambodja, jullie Auschwitz", aldus de acteur. Hij zei te pleiten namens "de miljoenen die zullen sterven - en vergis u niet, die zullen sterven - om snel echte en effectieve maatregelen te nemen om hieraan een eind te maken."

De vredesmacht van de Afrikaanse Unie dreigt eind deze maand Darfur te verlaten. De komst van een 20.000 man tellende VN-vredesmacht stuit echter op verzet van de Sudanese regering. Als dat gebeurt vertrekken de hulpverleners en blijven in Darfur 2,5 miljoen vluchtelingen zonder bescherming en hulpeloos achter, verklaarde Clooney.

Wiesel

Elie Wiesel, een overlevende van een Nazi-concentratiekamp, herinnerde de leden van de raad aan hun plicht om levens te redden. "Jullie hebben hun lot in handen. Wees jullie missie waardig."

Hij vergeleek de huidige situatie in Darfur met die van Rwanda in 1994 toen de Veiligheidsraad ervan werd beschuldigd ongeïnteresserd te zijn in een conflict dat in korte tijd bijna een miljoen mensenlevens eiste.

Darfur

Volgens de VN is het geweld in Darfur de afgelopen tijd weer opgelaaid ondanks een vredesakkoord dat de regering en een opstandelingengroep in mei tekenden. Secretaris-generaal Kofi Annan waarschuwde woensdag nog dat Darfur afkoerst op een ramp als er eind deze maand geen blauwhelmen komen als vervanging van de eenheden van de Afrikaanse Unie.

De strijd in Darfur heeft in combinatie met hongersnoden al aan zeker 300.000 mensen het leven gekost. In de 3,5 jaar durende burgeroorlog, waarbij regeringssoldaten en Arabische milities tegen rebellen van een etnische minderheid vechten, zijn 2,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen.