UTRECHT - Henk Westbroek moet binnenkort de schildpad identificeren die justitie bij hem in beslag genomen heeft. Dat heeft de economische politierechter in Utrecht donderdag besloten.

Kort daarvoor had officier van justitie A. Tubbing 1000 euro boete geëist tegen de Utrechtse zanger, omdat Westbroek in het bezit was van een beschermd dier, een Griekse landschildpad. Alleen mensen die zo'n dier voor 1997 in bezit hadden, krijgen een ontheffing.

Westbroek wil met foto's bewijzen dat hij het dier sinds 1990 over de vloer heeft. Maar de officier vertelde dat Westbroek waarschijnlijk geen ontheffing krijgt.

De advocaat van Westbroek, A. Moszkowicz, bracht daar tegenin dat het zeer de vraag is of de schildpad die nu in een schildpaddenopvangcentrum zit, ook de schildpad van Henk Westbroek is. De rechter besloot daarop dat dit dier op de zitting moest verschijnen zodat Henk Westbroek hem kon identificeren.

Winterslaap

Maar de schildpad houdt in december waarschijnlijk winterslaap, zei Westbroek. Daarom gaat Westbroek binnenkort samen met officier Tubbing op stap om de schildpad te identificeren. De zaak gaat verder op 21 december.