AMSTERDAM - Zanger Gerard Joling heeft donderdag opnieuw een werkstraf van tachtig uur tegen zich horen eisen. Voor het gerechtshof in Amsterdam diende het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie instelde nadat Joling eerder was vrijgesproken van zware mishandeling.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het hof besloot in mei tot heropening van het onderzoek in de strafzaak tegen de artiest om de gebeurtenissen in de bewuste nacht van 2 januari 2004 te achterhalen. Joling zou het vermeende slachtoffer een gebroken neus hebben geslagen, maar de zanger zelf beweerde nooit een klap te hebben uitgedeeld.

Opstootje

Ook donderdag bleven beide partijen bij hun eigen versie. Een aantal getuigen zegt Joling op 2 januari 2004 in het Amsterdamse café te hebben zien slaan, anderen beweren dat er uitsluitend een woordenwisseling en wat geduw heeft plaatsgevonden. Een nieuwe getuige liet schriftelijk weten dat het "niet meer dan een opstootje" was.

Joling zei in de rechtszaal opnieuw dat hij zich "pittig bedreigd" had gevoeld, maar dat hij "gewoon niet had geslagen". "Ik zou zeker toen wel drie keer hebben nagedacht voor ik zoiets zou doen, want ik zat net in een revival van mijn carrière", aldus de zanger/presentator, bekend van onder meer de Toppers in Concert, Sterren dansen op het IJs en het door de ruziënde presentatoren Joling en Gordon geplaagde Talpa-programma Over de vloer.

Ribben

De tegenpartij lachte schamper na de woorden van de artiest. Het vermeende slachtoffer hield vast aan zijn eerdere verklaring dat hij drie keer een klap in zijn gezicht had gekregen en een keer in zijn ribben.

De advocaat-generaal meent dat mishandeling wettig en overtuigend is bewezen. Naast de werkstraf eiste ze een immateriële schadevergoeding van 500 euro. De uitspraak is op 28 september.