AMSTERDAM - Dinsdagavond is onder toeziend oog van Willem-Alexander en Máxima de nieuwste en duurste film van Nederland in première gegaan. Over de rode loper voor het Haagse filmtheater Pathé Buitenhof kwamen vele bekende Nederlanders voorbij in afwachting van Paul Verhoevens Zwartboek. NU.nl was erbij.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Willem-Alexander en Máxima hebben een onderonsje met regisseur Paul Verhoeven en hoofdrolspeler Thom Hoffman

Michiel Huisman is één van de eersten op het rood fluweel. De acteur heeft de film, waarin hij een jonge knaap speelt die een joodse vrouw helpt onderduiken, nog niet gezien. Tijdens de wereldpremière in Venetië kon hij er niet bij zijn. "Je bent toch altijd benieuwd hoe het eindproduct eruit ziet."

Oscars

En voor dat eindproduct is de filmwereld massaal naar Den Haag gekomen. De stad waar een groot deel van Zwartboek is opgenomen. De Nederlandse oorlogsthriller van Paul Verhoeven heeft de Nederlandse filmwereld de afgelopen weken bezig gehouden. De wereldpremière tijdens het filmfestival in Venetië zette Verhoevens nieuwste productie op de internationale kaart. En de Nederlandse inzending voor de Oscars is een feit.

Duurste

De film kostte ruim 17 miljoen euro. Daarmee is Zwartboek de duurste film uit de Nederlandse filmgeschiedenis, na Kruistocht in Spijkerbroek (11 miljoen) en Discovery of Heaven (10 miljoen). Een film met Amerikaanse allure dus, waarvoor bommen op de Biesbosch werden gegooid en de luchtmacht werd ingeschakeld voor 'militaire operaties'. Vorig jaar werd de bevrijdingsscène in Den Haag gefilmd met het grootste aantal figuranten ooit (1100).


Hoofdrolspelers Thom hoffman en Halina Reijn komen aan bij het Pathe Theater in Den Haag

Ook Beau van Erven Doorens is reuze benieuwd naar de film. "Een film met de grootste acteurs, het grootste budget en de grootste regisseur, dat moet spectaculair worden". De aanwezigheid van het koninklijke paar laat de presentator niet onopgemerkt voorbij gaan. "Ik hoop dat ze even moeten slikken als ze de film zien."

Bedrukt

In zeven zalen is het tweeënhalf uur stil. Hoofdrolspeelster Carice van Houten laat een onuitwisbare indruk achter en de aftiteling gaat gepaard met een groots applaus. Honderden genodigden verlaten bedrukt het filmtheater. Ondanks de zware thematiek van de film, wordt de avond al gauw weer een glitterend galafeest.

Verward

Wat er van de verwachtingen van Beau is waargemaakt? "Tja, of het ook de grootste opbrengst gaat worden weet ik niet. Ik denk dat de kijker verward achterblijft", bekent de presentator na afloop van de vertoning van film.

Duimen

Een stoet van jurken en kostuums wordt naar het Atrium van het Stadhuis geleid, waar de huldiging van de cast en crew op stapel staat. Paul Verhoeven komt onder luid applaus als laatste het wit beklede podium in het Atrium op. De regisseur smukt zijn entree op met zijn handelsmerk. Met twee Amerikaanse duimen in de lucht, en een 'foto-smile' heeft hij de fotografen waar hij ze hebben wil. Achter de regisseur liggen twee jonge dames aan zijn voeten. Actrices Halina Reijn en Carice van Houten juichen hun meester toe. Verhoeven werpt zijn muzen een knipoog toe.

Thank you

Verhoeven heeft naar eigen zeggen geen speech voorbereid. Toch weet hij een lange lijst met mensen zijn dankwoord te geven. Dat de regisseur jaren in Amerika aan de weg heeft getimmerd, blijkt in alles. Thank you's schieten van het Engels naar het Nederlands en net zo hard weer terug. Maar voor zijn muze Carice van Houten heeft hij speciale woorden. "Ik wil nog even zeggen hoe bijzonder het is dat Carice bestaat. Zonder haar had ik die film nooit gemaakt." Zichtbaar ontroerd luistert de jonge actrice naar de lovende woorden van de regisseur.

Hollywood

Het Nederlandse Hollywood-sprookje in het klein eindigt met een innige filmomhelzing tussen Paul en Carice, waarbij de 30-jarige actrice heel even de prinsessenrol van Maxima overneemt.