TOKIO - Het vorige week woensdag geboren Japanse prinsje, kleinzoon van keizer Akihito, heeft dinsdag tijdens een traditionele ceremonie de naam Hisahito gekregen, meldde het Japanse persbureau Kyodo.

De naam bestaat uit twee karakters. Hiso betekent 'rustig' en hito 'deugdzaam'. Alle Japanse keizers sinds de Heian-periode hebben in hun naam het achtervoegsel 'hito'. Het prinsje kreeg de naam niet van de keizer, omdat hij niet de zoon van de kroonprins is, maar van zijn vader. De jongen krijgt geen titel, omdat hij niet een kind van de kroonprins is.

Hisahito

Hisahito is de zoon van prinses Kiko en prins Akishino, de tweede zoon van keizer Akihito. Door de geboorte van de eerste zoon in ruim veertig jaar in de keizerlijke familie is de mannelijke opvolging gegarandeerd en een opvolgingscrisis voorlopig bezworen.

Troonopvolging

Het prinsje is voor de troonopvolging in Japan de derde in lijn na de 46-jarige kroonprins Naruhito en diens broer Akishino. Omdat keizer Akihito tot nu toe alleen kleindochters had gekregen, ontstond enkele jaren geleden voorzichtig de roep om een wetswijziging, die ook vrouwelijke opvolging mogelijk moest maken.

De regering zou een wetsvoorstel indienen, maar zette het onderwerp onmiddellijk in de ijskast toen bekend werd dat Kiko zwanger was.

Kroonprins Naruhito en zijn vrouw Masako, die onlangs nog in Nederland vakantie vierden, hebben alleen een dochter, de nu vierjarige Aiko. Zijn jongere broer Akishino en Kiko hadden al twee dochters.