VENETIE - Khadak, een film van de Nederlandse producenten Leontine Petit en Joost de Vries, heeft op het filmfestival van Venetië de prijs gewonnen voor het beste debuut, de Lion of the Future. De prijs is een bedrag van 100.000 dollar (ongeveer 79.000 euro) en tevens 40.000 euro aan filmmateriaal.

Deze Duits-Belgisch-Nederlandse productie, is het speelfilmdebuut van regisseurs Peter Brosens en Jessica Woodworth.

Het is een productie van Ma.Ja. De Fiction (Duitsland), Bo Films (België) en Lemming Film (Nederland). De film is er gekomen met financiële steun van onder andere het Nederlands Fonds voor de Film, NPS Televisie, Contact Film en Lemming Film.

Nomade

Khadak gaat over Bagi, een jonge Mongoolse nomade. Als het vee door een epidemie wordt getroffen, wordt zijn groep nomaden gedwongen te verhuizen naar een mijnstad. Bagi ontdekt echter dat de epidemie een leugen is van de overheid om de nomaden te verdrijven. Samen met de beeldschone kolendief Zolzaya ontketent hij een kleine revolutie. De film werd in Mongolië opgenomen. De hoofdrollen zijn voor de Mongoolse acteurs Batzul Khayankhyarvaa en Tsetsegee Byamba.

De film is in 2007 in Nederland te zien.