LEEUWARDEN - Een cursist van het ROC (regionaal opleidingscentrum) Friesland College in Leeuwarden heeft donderdag tijdens een optreden bij de school geprobeerd rapper Lange Frans aan te vallen. Een handgemeen werd voorkomen, zo bevestigden vrijdag de school en de manager van het rapduo Lange Frans en Baas B.

Lange Frans reageerde op een opgestoken middelvinger van de cursist met een provocerende tekst. De cursist ging daarop door het lint en wilde de rapper aanvallen. De beveiligingsmedewerker van Lange Frans en collega Baas B. wist een handgemeen te voorkomen. Eerder dit jaar kwam de rapper in opspraak toen hij een 'fan' klappen gaf nadat die een ijsblokje naar hem had gegooid.

Rapbattle

Het optreden van de rappers was de afsluiting van de introductieweek van de school. Dinsdag en woensdag volgden de kersverse cursisten workshops rappen, waarna donderdag een 'rapbattle' tussen de beste rappers op het programma stond. Lange Frans en Baas B. sloten het geheel als verrassingsact af.

"Heel erg jammer", noemt manager Willem van den Brandt van de rappers het voorval. "De show was al afgelopen toen de presentator vroeg om een toegift. Dat wilden ze niet doen, want de show was afgelopen. Maar uiteindelijk zijn ze toch nog het podium opgegaan." De manager stelt nog met Lange Frans te gaan praten over het voorval, want hij vindt de 'dis' (uitdaging) niet verstandig.

Volgens een zegsman van de school kenden Lange Frans en de cursist elkaar van vroeger en "had er eerder al eens wat gespeeld". De school heeft een gesprek gevoerd met de cursist, maar neemt verder geen maatregelen.