DEN HAAG - Prins Willem-Alexander en prinses Máxima brengen op uitnodiging een bezoek aan Australië en Nieuw-Zeeland. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Het bezoek aan Australië, van 23 tot en met 28 oktober, is de afsluiting van de viering van vierhonderd jaar bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Australië.

In Australië bezoekt het prinselijk paar de hoofdstad Canberra, Uluru, Sydney en het eiland Tasmanië. Aansluitend brengen Willem-Alexander en Máxima van 31 oktober tot en met 4 november een bezoek aan Nieuw-Zeeland. Daar doen ze Wellington, Nelson, Christchurch en Auckland aan.

Londen

De kroonprins brengt donderdag een bliksembezoek aan Londen. In de Britse hoofdstad laat de Prins van Oranje zich bijpraten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van zijn twee favoriete bezigheden: de Olympische Spelen en watermanagement.

Donderdagmorgen heeft Willem-Alexander een bezoek gebracht aan het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Londen in 2012. Het comité en het gemeentebestuur van Londen toonden de prins onder meer tal van stedelijke bouwactiviteiten die nodig zijn om de Spelen te kunnen houden.

In de middag bezoekt Willem-Alexander Canary Wharf Pier, waar hij met deskundigen praat over de gevolgen van klimaatverandering voor de Britse hoofdstad. Het waterpeil in de Theems kan spectaculair gaan stijgen, waardoor Londen zou overstromen. In Groot-Brittannië is daarom het plan Theems Estuarium 2100 vastgesteld, dat in de toekomst overstromingsrampen moet voorkomen. Prins Willem-Alexander vliegt rond vijf uur weer naar Nederland.