RIJSWIJK - Het nummer Rood van Marco Borsato is de grootste zomerhit in de Nederlandse horeca. De meest gedraaide artiest in de horeca, met vijf noteringen is Jan Smit.

Dat blijkt uit cijfers van BCM Music Systems, de samensteller van de Horeca Hot 30 op MissetHoreca.nl. Smit staat in de top 100 over de maanden juli en augustus met de nummers 'Als de nacht verdwijnt', 'Sta op', 'Hoe kan ik van je dromen', 'Boom boom bailanda' en 'Laura'.

Na Smit komt Bruce Springsteen die met drie platen is vertegenwoordigd.

Nederlandstalig

Veel eigenaren van horecazaken kiezen voor het draaien van Nederlandstalige muziek. Van de 35 nummers van Nederlandse bodem wordt de lijst gesierd door 29 nummers in eigen taal. "De grote gemene deler lijkt echter de herkenbaarheid", zegt een woordvoerder van BCM Music Systems.

De lijst wordt bevolkt door een scala aan hits uit het recente en minder recente verleden. Kroegtoppers als 'Summer of 69' van Bryan Adams, 'Paradise by the dashboard light' van Meat Loaf en 'Losing my religion' van R.E.M. zijn zo populair dat ze regelmatig de wekelijkse Horeca Hot 30 halen.