AMSTERDAM - Het 11-jarige huwelijk van Nicole Kidman en Tom Cruise is op de klippen gelopen door hun rollen in de film Eyes Wide Shut. Dat stelt filmhistoricus David Thompson in zijn nieuwe biografie over Kidman.

Volgens Thompson stonden hun karakters in de film zo dicht bij henzelf, dat het ze als het ware een spiegel voorhield. De problemen in hun relatie werden opeens zichtbaar.

Thompson stelt dat Kidman begon te realiseren dat ze meer voor zichzelf moest kiezen. "Tijdens het opnemen van de film ging ze steeds meer inzien dat ze even sterk en succesvol kon worden, gewoonweg door zichzelf vaker op de eerste plaats te zetten", aldus Thompson. "Dat heeft de relatie uiteindelijk opgebroken."

Uitgeleerd

Volgens de filmhistoricus wilde Kidman in de eerste instantie een geliefde van wie ze iets kon leren. Dankzij Eyes Wide Shut ontdekte de actrice dat ze in feite uitgeleerd was en werden de problemen zichtbaar.

Kidman en Cruise kregen een relatie op de set van de film Days of Thunder. Het acteurskoppel trouwde eind 1990. Tijdens het huwelijk adopteerde het stel twee kinderen: Isabella en Connor. Nog steeds doen verschillende verklaringen over de breuk tussen Kidman en Cruise de ronde. Naar verluidt had de scheiding te maken met de door Cruise aangehangen Scientology-kerk.

Nicole Kidman trouwde in juni met country-zanger Keith Urban. Tom Cruise is verloofd met actrice Katie Holmes en is onlangs vader geworden van baby Suri.

Fantasieën

In Stanley Kubrick's film Eyes Wide Shut speelt Kidman een vrouw (Alice) die aan haar echtgenoot Bill (Cruise) opbiecht seksuele fantasieën te hebben over een andere man. Bill raakt vervolgens geobsedeerd door de gedachte seks te hebben met een ander. Hij komt vervolgens terecht in een eigen wereldje van seksuele fantasieën.