HILVERSUM - Tv-kijkers en radioluisteraars van publieke zenders moeten vanaf maandag goed opletten waar ze hun favoriete programma kunnen vinden. De uitzendschema's veranderen namelijk, vooral op televisie, ingrijpend. De omroepleiding probeert door deze operatie de trend van dalende kijkcijfers en reclame-inkomsten te keren.

Om daarvoor te zorgen wordt het zogenoemde thuisnetmodel, waarin de diverse omroepen een 'eigen' net hadden, vervangen door een programmeermodel. Op basis van genre worden programma's nu aan netten toegewezen. Op die manier hoopt Publieke Omroep (PO) meer aan te sluiten bij het kijk- en zapgedrag van mensen. Onderliggende logica is dat mensen die het ene programma waarderen een soortgelijk programma wellicht ook willen zien en dus op dat publieke net blijven hangen.

Familienet

Nederland 1 geldt vanaf maandag als een familienet. Zendercoördinator Ton F. van Dijk typeert zijn zender als een net waarop zaken worden uitgezonden die alle Nederlanders raken of interesseren. Dus de grote sportevenementen als WK's en Olympische Spelen, maar ook de meeste NOS Journaals, EénVandaag (het vroegere TweeVandaag) en elke werkdag om 23.00 uur de afsluitende nieuwe talkshow van Jeroen Pauw en Paul Witteman (Pauw & Witteman).

Om het brede karakter van Nederland 1 verder te onderstrepen staan er programma's in het schema als Mooi! Weer De Leeuw, Koefnoen, E.R., Blik op de Weg, Spoorloos, Gewoon Jan Smit, Lingo en Boer Zoekt Vrouw.

Verdiepend

Op Nederland 2 kunnen kijkers voortaan terecht voor verdiepende programma's, achtergronden, zingeving, kunst en cultuur.

Zendercoördinator Lennart van der Meulen koos op zijn net voor dagelijkse programma's als Netwerk (19.30 uur), Man Bijt Hond, MAX & Catherine, het Journaal van 22.00 uur, gevolgd door het Sportjournaal en NOVA. Verder zijn er gedurende de week programma's te vinden als Haring, PREMtime, Het Elfde Uur, Andere Tijden, Villa Felderhof en Rondom Tien.

Experimenten

Nederland 3 krijgt een wat experimenteler karakter. Zendercoördinator Roek Lips gaf onlangs toe dat hij bij de start van het nieuwe Nederland 3 nog meer experimenten had gewenst, maar door langlopende verplichtingen doet zijn net het in het begin vooral met bestaande titels. Omdat het derde net voor een groot deel ook jongerennet is, is er elke werkdag de BNN-soap ONM (19.00 uur). Een half uur later begint De Wereld Draait Door en er is ook elke avond plaats voor satire.

Als er Europees clubvoetbal is, krijgt dat ook een plaatsje op Nederland 3. Gedurende de week komen uitzendingen voorbij als Holland Sport, Lijst Nul, Llinke Soep, Spuiten en Slikken, Keuringsdienst van Waarde, De Lama's, Raymann is Laat, Zembla, Little Britain en Six Feet Under.