VOLENDAM - Jan Smit is volwassen. De Volendamse zanger, die eind dit jaar 21 jaar wordt, brengt op 15 september zijn nieuwe cd Op Weg Naar Geluk uit. "Ik ben muzikaal gegroeid, het klinkt veel meer volwassen", aldus Smit. "Vooral in de teksten hoor je dat goed."

De zanger begon zijn carrière op 11-jarige leeftijd met een liedje over zijn oma (Ik zing dit lied voor jou alleen). Zijn nieuwste hit - Als de morgen is gekomen - gaat over een kater na te veel drinken. De groei is duidelijk.

"Ik zing over dingen die mij bezighouden. En te veel drinken komt wel eens voor in mijn leven", lacht de Volendammer. De tekst werd volgens Smit geschreven bij "de herinnering aan zo'n avond". Het gevoel is waarschijnlijk voor veel mensen herkenbaar, de single kwam hoog binnen in de hitlijsten.

Duet

Op de nieuwe plaat staat ook een duet met Paul de Leeuw. Smit en De Leeuw hebben warme banden met elkaar. "Paul heeft me altijd gesteund, ook vroeger. Het is natuurlijk heel gemakkelijk om een jong iemand af te branden, maar dat heeft hij nooit gedaan. Terwijl hij toch best grof kan zijn", zegt Smit.

"Ik ben fan van Jan, maar dat heb ik wel vaker met kindsterretjes", meldt De Leeuw. Het duet wordt volgens Smit bewust niet als single uitgebracht. "Je ziet vaak dat artiesten een duet uitbrengen als hun carrière in een slop zit. Dat is bij ons beiden niet het geval."

Cupido

Een ander nummer op de nieuwe cd is Cupido. Dat lied kenmerkt volgens de zanger het meest de muzikale groei die hij doormaakte na zijn vorige succesvolle album JanSmit.com, waarvan er meer dan 200.000 stuks zijn verkocht. "Ik vind die tekst heel volwassen."

Hij zingt: "Ik voel dat jij hier ergens bent maar telkens uit het zicht. (...) Je wilt als in een sprookje een prinsesje aan mijn zij. Toch is er nog niet een die al mijn liefdesvuren blust, oh Cupido laat me toch met rust" Het nummer gaat over verliefdheden. "Ik vraag aan Cupido waarom ik zo snel verliefd word, terwijl ik daar helemaal geen tijd voor heb."

Duo

De nummers schreef de zanger zelf, samen met zijn vrienden Nick Schilder en Simon Keizer. Deze jongens, ook veelvuldig te zien in zijn eigen reallifeserie Gewoon Jan Smit, zijn ook druk bezig in de muziek. Als het duo Nick & Simon brachten ze eerder dit jaar hun eerste cd uit.

Jaloezie is er onderling totaal niet. Nick & Simon staan in het voorprogramma van Smits' aankomende theatertour, waarmee hij dit najaar vele zalen door heel Nederland aandoet.

Gastenboek

Smit vroeg zijn fans om hulp bij het bedenken van een naam voor de nieuwe cd. De internetpagina geenstijl.nl kreeg daar lucht van en spamde het gastenboek van Smit met 'suggesties' als Alle 13 slecht, Palingpop op zijn rauwst en Rotte Vis.

"We hebben het gastenboek een paar dagen moeten sluiten omdat er onverantwoorde dingen werden geschreven. Er zitten ook kinderen op mijn site en ik moet mijn verantwoordelijkheid nemen." Smit kon om sommige suggesties wel lachen. "Maar kom op, alles met 'paling' erin is écht te makkelijk."

Soap

De muzikale loopbaan van de Volendammer is indrukwekkend. De 20-jarige heeft zijn eigen soap en, kledinglijn en is een van de populairste zangers van het land. Van schattig klein jongetje ging hij naar knap tieneridool. Waren het vroeger omaatjes die vooraan stonden bij zijn optredens, nu zijn de eerste rijen steevast bevolkt door schreeuwende jonge meiden.

De zanger heeft daar zelf geen verklaring voor. "Ik blijf gewoon mezelf." Feit is wel dat het voor de roddelbladen meteen voorpaginanieuws is, als de zanger, nu nog vrijgezel, een vriendinnetje heeft.

"Ik hoop over een paar jaar een leuke vrouw te hebben en kinderen te krijgen. Het lijkt me geweldig om mijn vader als opa te zien." Maar voorlopig geniet de jonge zanger van zijn vrije status.