AMSTERDAM - Het vroege werk van Marco Borsato is legaal te downloaden. Zijn eerste drie, grotendeels Italiaanstalige albums zijn inmiddels lastig te verkrijgen, legt de 39-jarige zanger uit in zijn digitale nieuwsbrief. "Daarom heb ik de twaalf liedjes uit deze periode die me het meest aan het hart liggen voor je verzameld." 'Emozioni', 'Sento' en 'Giorno per giorno' kwamen uit in respectievelijk 1990, 1991 en 1992.

Muziek aanbieden via internet is volgens Borsato een goede oplossing voor mensen die niet zo handig zijn in het omzetten van cd's op de computer, maar graag muziek luisteren via bijvoorbeeld een mp3-speler. Verder vertelt hij veel plezier te hebben beleefd aan de samenstelling van het album en ook met nieuwe oren te hebben geluisterd naar de nummers.

Progressie

"Als ik terugluister naar de liedjes die ik begin jaren negentig heb uitgebracht en deze vergelijk met waar ik nu sta, hoor ik de progressie, de muzikale groei die ik heb doorgemaakt", schrijft Borsato. "De liedjes gaan over mijn eigen ervaringen en dat hoor je in de teksten, die zo goed als altijd een eigen interpretatie van de muziek bevatten en dus geen letterlijke vertaling zijn van het origineel."

Borsato's digitale terugblik op zijn eigen loopbaan moet uiteindelijk vier delen bevatten. Van oktober tot en met december verschijnen deel twee tot en met vier.