AMSTERDAM - De AVRO zendt deze maand de documentaire 'Afrika: oorlog is business' van de jongste zoon van prinses Irene en prins Carlos Hugo, Jaime de Bourbon Parme, uit. Dat zegt de tweelingbroer van prinses Margarita in de zondageditie van De Telegraaf.

Een jaar geleden reisde de prins met een cameraploeg door Afrika op zoek naar de oorzaak van de oorlogen op het continent. "We gingen op stap met de vraag hoe het kan dat deze landen, zo rijk aan grondstoffen, nog steeds zo arm zijn en telkens weer door conflicten worden geteisterd. Oorlogen kosten veel geld; waar komt dat vandaan?"

De documentaire, onder regie van Frank Vellenga, is in drie delen op 5, 12 en 19 september te zien op Nederland 2. Voor de tv-documentaire, een initiatief van conflictdeskundige Pyt Doumaen van instituut Clingendael, trok Jaime zes weken door Sierra Leone, Liberia en de Democratische Republiek Congo.

Leiders

Prominente leiders, voormalige volgelingen van de Liberiaanse dictator Charles Taylor en ooggetuigen vertellen in de film hun verhaal. "Ik geef daders en slachtoffers de ruimte", aldus de prins in De Telegraaf.

"Tijdens onze tocht kwamen we tot de conclusie dat wij in het Westen onbewust allemaal medeverantwoordelijk zijn voor deze conflicten. Alles draait om geld, goud, diamanten en hardhout. Zolang de internationale consument spullen uit conflictgebieden blijft kopen, ondersteunt deze de aankoop van wapens en de soldij van rebellen."

Reporter

De 33-jarige prins, die als conflictbeheerser jarenlang werkte in oorlogsgebieden, fungeert in de documentaire als interviewer. Volgens de zondagskrant wist de kersverse reporter de mensen die hij voor de camera haalde, tot boude uitspraken te verleiden. Zo komt Daniel Chea, minister van Defensie van Liberia, er rond voor uit trots te zijn op zijn oorlogsmisdaden.

De documentaire kwam tot stand met financiële bijdragen van onder meer Oxfam Novib, Stichting Doen, Amnesty International en Cordaid.