DEN HAAG - Minister Donner van Justitie ziet geen aanleiding om extra scherp te kijken naar de concerten van Madonna op 3 en 4 september in de Amsterdam ArenA. De SGP had daarom gevraagd, omdat de zangeres bij haar Confessions-wereldtournee aan een kruis hangt met een doornenkroon op haar hoofd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De SGP-jongeren gaan na de optredens van Madonna aangifte doen van godslastering.

Donner gaf vrijdag antwoord op de schriftelijke vragen van de christelijke partij. Hij snapt de commotie wel. "Het is begrijpelijk dat christenen zich gekwetst voelen door de kruisigingsact die door Madonna wordt opgevoerd. Dit blijkt ook uit de verontwaardigde reacties in bijna alle landen waar zij in het kader van haar tournee optreedt.

Diepste gevoelens

Het is een verwerpelijke methode om aandacht te trekken ten koste van de diepste gevoelens van veel mensen", aldus de minister in zijn schriftelijke antwoord.

De SGP-jongeren zijn teleurgesteld dat de minister geen mogelijkheden ziet in een verbod op de kruisigingscène tijdens het lied 'Live to Tell'. Daarom lieten zij weten na het concert van Madonna aangifte te gaan doen van godslastering.

Meningsuiting

De SGP-jongeren betreuren het dat de vrijheid van meningsuiting zo heilig is verklaard, dat het beledigen van de Zoon van God binnen die vrijheid past. "Van een kabinet dat waarden en normen hoog in het vaandel heeft staan hadden de SGP-jongeren meer verwacht", zo lieten ze weten in een reactie.

De bewindsman kan zich voorstellen dat zij toch nog aangifte willen doen, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad. Donner zou wel willen dat hij het kon verbieden. Hij vindt het vooralsnog een kwestie van fatsoen. Ook meent hij dat opzet niet voor de hand ligt. "Zij is niet speciaal in Nederland om hier te kwetsen." Opzet is nodig om mogelijk tot vervolging over te gaan.

Verwerpelijk

Ook al zou de zangeres met haar act een maatschappelijk debat willen voeren, vindt hij haar methode verwerpelijk. "Zo ga je niet met elkaar om. Als je weet dat je mensen kwetst, moet je daar nog eens goed over nadenken", aldus Donner. Hij vindt bovendien dat het de tegenstand tussen religieuze en niet-religieuze mensen alleen maar vergroot. Dat is juist in deze tijd niet goed in zijn ogen.