HOLLYWOOD - Een maand: zo lang zit Thekla Reuten inmiddels in Hollywood. En het bevalt haar uitstekend. De Nederlandse actrice speelt in het tweede seizoen van de hitserie Sleeper Cell een vaste rol als extremistische moslimterroriste die vastbesloten is een martelaarsdood te sterven.

"De rol ligt heel ver bij me vandaan", legt Reuten uit. "Maar dat bevalt me juist wel. Ik was eerst huiverig toen ik de rol kreeg aangeboden: een Amerikaanse serie over terrorisme? Als ik ergens niet tegen kan, is het wel die toon van de populistische headlines op CNN over de 'war on terrorism'."

Na gesprekken met de makers en na het eerste seizoen gekeken te hebben, was de 30-jarige actrice echter om. "Er wordt zó veel research gepleegd en een deel van het team achter de serie is islamitisch. Er wordt voor gezorgd dat er geen speld tussen dat verhaal te krijgen is."

De vorig jaar voor een Golden Globe genomineerde serie Sleeper Cell bereikt een groot publiek. "Verpakt in entertainment komen heel wat belangrijke onderwerpen aan de orde, bijvoorbeeld over wat de islam wel of niet is. Wat de Koran wel en niet dicteert." Ze noemt een voorbeeld. "Iets heel simpels misschien, maar een moslim is niet hetzelfde als een extremist. Met de manier waarop nieuwsprogramma's worden gemaakt is dat dikwijls niet duidelijk. Extremisme heeft niets te maken met de essentie van de islam. Net zo min als de Spaanse inquisitie iets te maken heeft met wat Jezus de mensen probeerde te leren."

De Tweeling

Hoewel het haar eerste grote productie op Amerikaanse bodem betreft, is Sleeper Cell zeker niet Reutens eerste buitenlandse film. Met haar rol als Lotte in het voor een Oscar genomineerde De Tweeling trok de blauwogige actrice de aandacht in het buitenland.

Zij speelde naast acteur Gael Garcia Bernal op West End in het stuk Bloedbruiloft en werd gecast voor de sciencefictionfilm Highlander 5: The Source.

"Ik had eigenlijk geen idee waar die films over gingen", bekent ze lachend. "Maar ik heb het verhaal benaderd als een soort mythologisch sprookje." Reuten speelt in de film het liefje van het onsterfelijke hoofdpersonage Duncan MacLoad. "

Apocalyps

In dit vijfde deel stuift de hele Highlander-mythe af op een soort apocalyps. De zogenaamde Immortals vinden eindelijk de bron van hun bovennatuurlijke krachten." De actrice heeft bijna alles in de actiefilm zelf gedaan. "Ik heb vroeger zeven jaar lang geturnd, dat hielp enorm", legt ze uit. "Ik heb alle gevechten geoefend met een Russisch stuntteam.

Ik heb een van de stunts laatst teruggezien. Ik vlieg helemaal over de kop, echt geweldig!" Reuten heeft aan de film zelfs een nieuwe hobby overgehouden. "Ik ben blijven kickboksen", lacht ze. "Dat vind ik het leukste aan dit werk: dat je soms kanten van jezelf ontdekt waarvan je niet eens wist dat ze je ze had. Al boks ik alleen maar tegen zo'n zak: mensen pijn doen blijft toch erg ver van mijn bed."

Op de vraag of de rol in Sleeper Cell haar grote doorbraak gaat worden, wil ze geen antwoord geven. "Wat betekent dat dan, doorbreken? Door welke muur dan? Ik kan echt niets met die denktrant. Voor mij is elke stap een nieuwe stap in de goede richting. Al moet je voor de ene stap wel wat meer moeite doen dan voor de andere."

Ober

Reuten is eind september nog in de Nederlandse bioscopen te zien in de nieuwe tragikomedie Ober van regisseur Alex van Warmerdam. Ze speelt de vrouw van een schrijver die door ober Edgar, een van zijn bedachte personages, ter verantwoording wordt geroepen over het rotleven dat Edgar heeft. Deze productie draaide de actrice tussen Highlander en Sleeper Cell in.

"Het maken van een Amerikaanse film verschilt niet veel met het maken van een Nederlandse film", oordeelt ze. "In essentie is alles hetzelfde als de camera's gaan draaien. Alleen het circus eromheen is veel groter naarmate het budget groter is." De nadruk ligt bij een film als Highlander ook veel meer op de special effects. "Bij Van Warmerdam gaat de meeste tijd naar de acteurs en de tekst; bij Highlander wordt weken gewerkt aan het bedenken van stunts en gevechtschoreografieën."