AMSTERDAM - De Nederlandse oorlogsfilm 'Zwartboek' is verkocht aan vijftig landen. De enige belangrijke afzetgebieden die nog geen interesse hebben getoond in de nieuwe film van Paul Verhoeven, zijn Noord-Amerika, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië.

Dat laat productiemaatschappij Fu Works maandag weten. In Frankrijk, Italië, Spanje, Groot-Brittannië, Rusland, Zuid-Korea, Argentinië en Brazilië zal de film wel te zien zijn.

De internationale première van 'Zwartboek' is 1 september op het filmfestival van Venetië. Het is bijzonder dat een Nederlandse film die niemand nog heeft gezien, wordt geëxporteerd, zegt een woordvoerder van Fu Works. Soms moet een Nederlandse film zelfs voor een Oscar worden genomineerd om voor het buitenland interessant te zijn.

Verraden

'Zwartboek' is de eerste Nederlandse film van Verhoeven sinds 1983. De film gaat over de jonge Joodse verzetsstrijdster Rachel Stein, die ten onrechte wordt beschuldigd van het verraden van haar verzetsgroep. Na de bevrijding lukt het haar de echte dader te ontmaskeren en kan zij wraak nemen.

De hoofdrollen worden gespeeld door Carice van Houten, Halina Reijn en Thom Hoffman. De Nederlandse première is op 14 september.