BIDDINGHUIZEN - Niet de leuke bands, het spannende theater of hilarisch cabaret is de hoofdact op de laatste dag van het driedaagse festival Lowlands. Het weer eist op een overheersende manier alle aandacht op: de hele dag regent het hard en onafgebroken.

Op vrijdag en zaterdag was het droog en zelfs een beetje zonnig, de laatste dag was alleen nog maar grijs en grauw.

Artiesten

Grote muzikale afsluiter zondag is Muse, maar op vrijdag en zaterdag waren ook al de nodige belangrijke artiesten te bewonderen. Zo trad zaterdagavond Mike Skinner van The Streets op, die de gelegenheid aangreep om zijn excuus te maken voor zijn optreden twee jaar geleden. Hij was toen zo dronken dat hij het publiek doorlopend beledigde. Zaterdagavond stonden ook Iggy & The Stooges in een propvolle tent te spelen.

Ook waren er uiteraard weer artiesten die geen idee hadden waar ze waren. "Hallo Amsterdam", riep de joodse reggae-zanger Matisyahu tot twee keer toe.

Verwachtingen Lama's

Naast de muziek is er op Lowlands ook altijd veel theater en cabaret. Van de Lama's wordt zondagavond veel verwacht. Vorig jaar was het cabaretgezelschap er ook. Toen stonden er ongeveer zevenduizend mensen te wachten voor de tent waar nog geen tweeduizend personen in konden.

Eerlijke producten

Nieuw dit jaar is een 'Plein met eerlijke producten' van Oxfam Novib. Hier was behalve biologisch eten en drinken ook kleding te koop. Het is voor het eerst dat het goede doel zo uitgebreid op een festival is vertegenwoordigd. "Het Lowlands-publiek staat hier erg open voor. Ze kopen vaak thuis al eerlijke producten of zijn er in ieder geval nieuwsgierig naar", zegt Ton Vrijenhoek, projectmanager van Oxfam Novib.

Het doel van 'het Plein' is volgens Vrijenhoek alles behalve belerend met een vingertje wijzen. "We willen dat mensen beseffen dat ze met een simpele aanpassingen in hun leven, een groot verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld: pak niet de koffie die je normaal hebt, maar de biologische variant." Of de kraampjes er volgend jaar weer staan, is volgens Vrijenhoek niet duidelijk. "Dit is zowel voor ons als voor de organisatie van Lowlands een proef. Wij vinden het in ieder geval een groot succes."