AMSTERDAM - Duizendpoot Ellen ten Damme heeft er dit jaar voor gekozen om de nadruk op zichzelf te leggen tijdens haar optredens op het reizende theaterfestival De Parade. Ten Damme staat erom bekend dat ze als onder anderen Nina Hagen, Marlene Dietrich en Blondie ten tonele verschijnt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Eigenlijk sta ik er altijd als mezelf, maar mensen associëren mij net wat te vaak met Blondie. Ik dacht: mensen moeten niet vergeten dat ik ook mijn eigen nummers schrijf", zegt ze tegen Novum Nieuws. De 38-jarige Ten Damme speelt met haar band op de Parade nummers van haar nieuwe album !Live! Het album komt na de zomer uit.

Het publiek maakt dus kennis met onbekende nummers. Een beetje eng vindt de zangeres dat wel. "Het is altijd spannender om mijn eigen nummers te doen. Het is lekker om ter afwisseling nummers van anderen te doen, dat voelt niet zo direct. Je voelt je persoonlijk betrokken bij je eigen nummers."

Direct

Ten Damme beschrijft haar nieuwe album als persoonlijk, direct, open en duidelijk qua geluid. "Lekker ouderwets, een beetje jaren-zestigachtige sound." Ze heeft het gevoel dat het publiek er goed op reageert. "Ze vragen er allemaal naar, dus ik hoop dat ze het album ook allemaal gaan kopen als het uitkomt."

Ten Damme schrijft, ze is muzikant, ze acteert en ook op het podium doet ze meer dan alleen zingen. Ze entertaint en ze speelt viool, piano en gitaar. De duizendpoot ziet er wel de voordelen van in dat mensen haar niet in een hokje kunnen stoppen. "Misschien krijg ik wel nooit een heel grote hit en dan blijf ik mijn hele leven lekker vaag. Maar daardoor kan ik wel lekker werken. Als je op één ding wordt vastgepind, beperkt dat je wereld."

Vrijheid

Op de Parade voelt Ten Damme zich helemaal thuis. "Het is heel hard werken, maar het voelt als vrijheid, blijheid. Het is zigeunerachtig, creativiteit, gezelligheid, drank, feest en leuke mensen."

Volgens de zangeres is er elke avond wel ergens een leuk feestje met veel drank. "Dat is heel slecht voor mijn stem", lacht Ten Damme. "Dat doe ik nu niet meer, daar wordt de show niet beter van." Het mooie aan de Parade vindt ze dat je als artiest je eigen tent krijgt en de rest helemaal zelf mag bepalen. "Niemand bemoeit zich ermee. Hoe je poster eruitziet, hoe je flyer eruitziet, het decor. Het voelt als een soort vrijplaats. Je mag het helemaal zelf invullen. Het inspireert."

Handig

Ten Damme vindt het handig aan de Parade dat ze heel veel kan experimenteren doordat ze zo vaak speelt. "Ik speel minstens drie keer op een dag, elke dag. Dus dan kan ik per show bedenken: kom, laten we deze intro eens anders doen, of het licht bij dit nummer een keer juist niet aandoen. Dan kunnen we meteen bij de volgende show kijken of dat leuk is of niet."

Naast haar optredens op de parade is Ten Damme druk bezig met de opnames voor een Duitse dramafilm, waarin ze de moeder van een gehandicapt kind speelt. "Het is een serieuze film. De kinderen die erin spelen, zijn in het dagelijkse leven ook gehandicapt. Mijn zoontje gaat in de film dood aan een spierziekte, heel dramatisch. Wanneer die film uitkomt, is nog niet bekend."