AMSTERDAM - De Japanse kroonprins Naruhito, zijn echtgenote Masako en hun 4-jarige dochter Aiko zijn donderdagavond aangekomen in Nederland. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo. Het gezin blijft twee weken in Nederland voor een vakantie, die er deels op is gericht om de kroonprinses te laten herstellen van een depressie. In verband daarmee legde ze in 2003 haar officiële taken neer.

De vakantie in Nederland is de eerste buitenlandse reis van het stel sinds bijna vier jaar. Ze verblijven op jachtslot 't Oude Loo, op het terrein van Paleis het Loo in Apeldoorn. De familie wordt vergezeld door een persoonlijke arts.

Masako heeft tijdens haar vakantie de gelegenheid regelmatig haar ouders te bezoeken. De vader van de prinses is rechter bij het Internationale Gerechtshof in Den Haag. Tijdens de vakantie wordt het gezin ontvangen door koningin Beatrix.

Druk

De 42-jarige Masako staat onder grote druk, omdat van haar wordt verwacht dat ze een mannelijke troonopvolger voortbrengt. Volgens de Japanse wet moet de keizer een man zijn. In 1965 werd in Japan voor het laatst een prins geboren: Naruhito's jongere broer Akishino. Zijn vrouw Kiko is momenteel zwanger van haar derde kind.

Akishino en Kiko hebben al twee dochters. In de hoop dat het derde kindje een jongen wordt, heeft de regering een wijziging van de wet op de troonopvolging voor zich uitgeschoven. Als de wetswijziging er toch komt, wordt Aiko de eerste vrouw op de Japanse troon. Op 31 augustus keert het kroonprinselijk paar terug naar Japan, enkele dagen voor Kiko moet bevallen.