LOS ANGELES - Hollywood-acteur en -regisseur Mel Gibson is donderdag veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke celstraf wegens rijden onder invloed. Hij moet een jaar lang een hulpprogramma volgen voor alcoholisten en bovendien krijgt hij een geldboete.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Gibson, die zelf niet in de rechtszaal verscheen, had via zijn advocaat laten weten dat hij zich niet tegen de aanklacht zou verzetten. Daardoor kon de rechter snel tot een uitspraak komen.

Antisemitisch

De vijftigjarige Gibson werd op 28 juli in het Californische Malibu aangehouden toen hij onder invloed achter het stuur zat met een geopende fles tequila onder handbereik. Hij verzette zich tijdens zijn arrestatie en viel uit tegen de agenten met een antisemitische tirade. Hij zou onder meer hebben geroepen dat Joden verantwoordelijk zijn voor alle oorlogen in de wereld.

De in Australië geboren filmster bood later zijn excuses aan, maar een Amerikaanse televisiezender trok zich desondanks terug uit een project met Gibsons productiemaatschappij. De miniserie zou gaan over een Nederlandse Jodin in de Tweede Wereldoorlog.