AMSTERDAM - De SGP-jongeren vinden dat een godslasterlijke scène uit het concert van popster Madonna moet worden verwijderd, als zij op 3 en 4 september in de Amsterdam ArenA optreedt. Ze gaan vragen aan minister Donner (Justitie) of het betreffende tafereel verboden kan worden, meldden zij donderdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De 48-jarige Amerikaanse zangeres zorgt in het kader van haar Confessions Tour in diverse landen voor ophef. Tijdens het lied 'Live to Tell' hangt ze namelijk aan een kruis met een doornenkroon op haar hoofd.

Rode Plein

Om die reden mocht de popdiva in Rusland niet optreden op het Rode Plein in Moskou. Het spektakel moest volgens de autoriteiten daar zo ver mogelijk worden weggehouden van de orthodoxe heiligdommen in het centrum van de Russische hoofdstad. Ook in Rome, dicht bij het Vaticaan, konden velen Madonna's actie niet waarderen. In Duitsland heeft de justitie aangekondigd het concert bij te wonen om zelf te constateren of er iets strafbaars gebeurt.

Justitie in Nederland doet dat laatste niet. "Vooraf kunnen wij een concert, of een scène daarin, niet verbieden", legt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Amsterdam uit. "Alleen als iemand aangifte doet, kunnen we achteraf actie ondernemen. De gemeente Amsterdam is vergunningverlener. Die zou eventueel wel vooraf maatregelen kunnen treffen", aldus de zegsvrouw.

Bemoeien

Een woordvoerster van de gemeente Amsterdam laat weten het concert van de popster niet te verbieden. "Wij bemoeien ons niet vooraf met de inhoud van evenementen of concerten, maar artiesten moeten zich aan de wet houden."

Andere evenementen, zoals de Canal Parade tijdens de Gay Pride, vinden sommigen ook aanstootgevend, aldus de woordvoerster. "Maar daar moet, zeker in Amsterdam, ruimte voor zijn. Mits binnen de wet."

De jongerenorganisatie van de SGP is naar eigen zeggen met ruim 12.000 leden de grootste politieke jongerenorganisatie van Nederland. Via de Tweede Kamer-fractie van de SGP willen de jongeren hun verzoek aan Donner overbrengen. Als dat niet lukt, sturen ze zelf een brief.

Wetboek

De jongeren willen dat artikel 147 van het wetboek van strafrecht wordt ingezet. Daarin wordt smalende godslastering verboden. Volgens de jonge SGP'ers maken de wereldwijde protesten tegen de Madonna-concerten duidelijk dat veel christenen met "deze belediging van de Zoon van God" diep worden gekwetst.

De politiek geëngageerde jongeren vinden dat vrijheid van meningsuiting haar grenzen kent. "In een decennium waarin bevolkingsgroepen steeds verder uit elkaar groeien, moet verdere polarisatie in Nederland zoveel mogelijk worden voorkomen", stellen zij.

Brieven

Een woordvoerster van organisator Mojo Concerts zei donderdag dat in de afgelopen periode tientallen boze brieven over de kwestie zijn binnengekomen. "Die mensen sturen wij allemaal een brief terug waarin wij de zaken uitleggen. Het komt er in ieder geval op neer dat wij mensen erop attent maken dat ze de show natuurlijk niet hoeven te zien", aldus de zegsvrouw.