ROTTERDAM - Hard en veel lachen, dat deed rapper Yes-R toen hij auditie moest doen voor de film Het Schnitzelparadijs. Regisseur Martin Koolhoven vond de Amsterdammer destijds leuk, maar nog niet goed genoeg. "Ik zei: Volgens mij heb je het wel in je. Doe een jaartje ervaring op en kom dan terug."

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat deed Yes-R, met als gevolg een hoofdrol in 'N Beetje Verliefd, de nieuwe speelfilm van Koolhoven. "Ik moest een beetje wennen", geeft Yes-R dinsdag op de set van zijn eerste film toe. "Het was ook zo'n grappig script."

'N Beetje Verliefd is net als Het Schnitzelparadijs een komedie, maar dit keer kon de rapper (Leipe Mocro Flavour, Mammie) een strak gezicht houden. "Hij heeft het afgelopen jaar geleerd, vooral door het opnemen van videoclips", zegt Koolhoven. "Nu was het meteen raak."

Voetbal

"Rappen was mijn droom", vertelt de 19-jarige Yes-R. "Acteren is daar later bijgekomen. Ik vind het leuk om te doen. Met rap is het net als met voetbal: je kunt het tot je 35e doen en daarna houdt het op. Dan gillen de meisjes niet meer voor je. Bij film is het anders. Dat zie je aan die gozer die mijn opa speelt, hij heeft ook nog steeds werk."

Die 'gozer' is de 62-jarige Ad van Kempen. In de film speelt hij Thijs, de opa van de half-Marokkaanse Omar (Yes-R). Zowel opa als kleinzoon zijn hevig verliefd en ze proberen elkaar te helpen bij de perikelen die ontstaan als gevolg van hun liefde. Van Kempen bekent dat hij nog nooit van Yes-R had gehoord. "Bij Ali B (het neefje van Yes-R) hield mijn kennis op."

Span

Tussen de twee acteurs klikte het meteen. "We waren vanaf het eerste moment een span", zegt Van Kempen. "Dat kun je niet uitleggen, dat is chemie." Hij heeft niets dan lof voor zijn jongere collega. "Hij doet het verdomde goed."

Naast Yes-R en Van Kempen spelen onder anderen Tjitske Reidinga en Plien van Bennekom in de film. Met de Belgische Geert de Jong, Egyptische Sabri Saad El-Hamus en Turkse Fatma Genç is de cast multicultureel. Koolhoven is van mening dat de samenleving "moet worden gereflecteerd in een film". "Ik maak geen films over de multiculturele samenleving, maar wel films die multicultureel zijn."

Meral

De 17-jarige Genç speelt Meral, het meisje op wie Omar verliefd is. Merals broer is niet blij met de relatie van zijn zusje. Omar moet zelfs worstelen om Meral voor zich te winnen. Genç herkent de situatie wel. "Meestal zijn de broers in Turkse gezinnen wel zo.

Ze zijn bezorgd om hun zusje en vertrouwen andere mannen gewoon niet. Maar ik zie mijn broer nog niet gaan worstelen."

Verschillen

Yes-R heeft om zich heen vaak genoeg gezien dat relaties worden afgekeurd. "Mensen denken vaak dat het alleen lastig is als een Marokkaan verliefd wordt op een Nederlandse, maar tussen Marokkanen en Turken bestaan ook verschillen. Ik hoop trouwens wel dat dat gaat veranderen. Je wordt toch verliefd op een persoon?! Ik vind ook dat de buitenwereld zich er niet mee moet bemoeien. Tenzij er natuurlijk echt mishandeling in het spel is."

De opnames duren nog tot eind augustus. De film draait vanaf 14 december in de bioscoop. Volgend jaar zendt omroep Max 'N Beetje Verliefd uit op televisie.