AMSTERDAM - Walt Disney distribueert de nieuwe film van Mel Gibson, 'Apocalypto' volgens afspraak in de Verenigde Staten. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd tegenover Reuters, nadat in de media en op internet verhalen verschenen dat Disney niets meer met de acteur en filmmaker te maken zou willen hebben.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De 50-jarige Gibson werd 28 juli gearresteerd omdat hij dronken achter het stuur zat. Hij zou tijdens zijn arrestatie hebben geroepen dat de Joden verantwoordelijk zijn voor alle oorlogen in de wereld. Gibson heeft zijn excuses aangeboden voor zijn opmerkingen, maar verzekerde geen antisemiet te zijn.

Kort na het incident besloot het televisienetwerk ABC, dat in handen is van Disney, niet met Gibson in zee te gaan. ABC en Gibson zouden een miniserie produceren over het leven van de Nederlandse Joodse onderduikster Flory van Beek in de oorlog.

Moordenaars

Het was niet de eerste keer dat de fervente katholiek werd beschuldigd van Jodenhaat. In 2004 produceerde, regisseerde en financierde hij de film 'The Passion of the Christ'. Joodse organisaties zeiden dat Joden daarin worden afgeschilderd als de moordenaars van Jezus.

Gibsons nieuwe film, 'Apocalypto', is opgenomen in de bossen van Mexico en speelt zich af in de zestiende eeuw tijdens de Spaanse verovering van Midden-Amerika. Het verhaal gaat over een Maya-held die op de vlucht is door het regenwoud van Mexico.

In december draait de film in de Amerikaanse en Nederlandse bioscopen. In Nederland wordt de film gedistribueerd door A-Film.