EINDHOVEN - Het was een ietwat vreemd tafereel vrijdagavond bij de camping van Reggae Sundance in Eindhoven. Lange rijen vormden zich voor de kassa's en mensen moesten uren wachten voordat ze het terrein op konden. Het openlucht-reggaefestival wordt groter en groter. Dit jaar begon het programma al op vrijdag, terwijl voorheen alleen op zaterdag en zondag artiesten waren te zien.

Bovendien was de laatste dag voor het eerst volledig uitverkocht. "We zijn een beetje overdonderd door ons succes", vertelde een woordvoerster van Panic Productions, die het reggaefestival organiseert.

"De camping is afgeladen vol met 7000 tot 8000 mensen. We hebben zelfs een noodterrein moeten openstellen. De tentjes staan hutje mutje op elkaar en alle hotels in de omgeving zitten vol." Het festival trekt ook steeds meer bezoekers uit het buitenland. "We hebben zelfs mensen uit Curaçao."

Sterk programma

De zegsvrouw denkt dat het succes te maken heeft met het sterke programma, met daarop namen als Israël Vibration, Anthony B., Fantan Mojah, de Nederlandse band Karmakonga, Groundation, Steel Pulse, Culture, Freddie McGregor en als afsluiter zondag Alpha Blondy. "We horen veel mensen zeggen dat dit de beste line-up ooit is. We hebben veel oude bekenden en veel nieuw spul. Maar ik denk ook dat veel mensen echt voor de sfeer komen." Op zaterdag kwamen ruim 12.000 mensen op het festival af en op zondag was het met 12.500 bezoekers voor het eerst helemaal vol.

De slechte weersvoorspellingen weerhielden het publiek er niet van naar de Eindhovense Genneperparken te komen. Dat was maar goed ook, terwijl in grote delen van het land de regen met bakken uit de lucht kwam, bleef het reggaefestival zo goed als bespaard.

Op zaterdag bleef het bij een enkel buitje en brak de zon even door en op de laatste dag was het zelfs warm. De poncho's en plastic zeilen die de organisatie achter de hand had om de veelal in reggaekleuren gehulde mensenmassa droog te houden, bleken niet nodig.

Sizzla

Of Panic Productions ook volgend jaar weer drie dagen gaat, kon de zegsvrouw niet zeggen. De komst van de Jamaicaanse zanger Sizzla op vrijdagavond was eigenlijk een noodgedwongen plan. Hij had een dubbele boeking en kon daardoor het evenenent op zondag niet afsluiten. Daarom verplaatste de organisatie hem naar de vrijdag en liet hem optreden in een tent op de camping.

"Het driedaagse kindje is wellicht geboren. Maar we moeten eerst eens kijken of het organisatorisch is te behappen, want dat is nog vrij pittig." Reggae Sundance draait namelijk volledig op vrijwilligers, ongeveer vijfhonderd in totaal inclusief de organisatoren.

Provincie

Het was begin dit jaar nog maar de vraag of het evenement, een van de meest toonaangevende openlucht-reggaefestivals in Europa, weer in de Genneperparken mocht plaatsvinden. De provincie wilde vorig jaar al dat het evenement zou verkassen omdat het festivalterrein in een beschermd waterwingebied ligt. De gemeente Eindhoven kneep dit jaar nog eenmaal een oogje dicht, aangezien Panic Productions nog altijd geen alternatieve locatie heeft gevonden.

Vermoedelijk is die er volgend jaar wel, maar de zegsvrouw zei stiekem te hopen dat het evenement toch op de huidige plek mag blijven. "Dit is onze homebase. We houden nu zelfs een handtekeningenactie om hier te kunnen blijven."