DEN HELDER - Bij de rechtbank in Alkmaar dient dinsdag een kort geding tussen De Beeldbrigade uit Amsterdam en Jaap de Jong uit Den Helder. De producent van het Talpa televisieprogramma 'Je leven in de steigers' is gedagvaard, omdat het weigert gebreken aan een voor het programma gebouwde woning te herstellen.

Het programma, gepresenteerd door Bridget Maasland, probeert mensen te helpen die om welke reden dan ook in de problemen zijn geraakt. Nadat de woning van het gezin van De Jong was afgebrand, en het gezin onderverzekerd bleek, schoot De Beeldbrigade te hulp. Voor het programma werd de woning in twee weken herbouwd.

Dolgelukkig

Het gezin was in eerste instantie dolgelukkig, maar later kwamen de problemen. Het huis vertoonde vele bouwtechnische gebreken, zoals schimmelplekken, roest- en vochtproblemen. Een door de Vereniging Eigen Huis opgesteld bouwkundig onderzoeksrapport vermeldde 41 gebreken. Inmiddels is een aantal problemen verholpen, maar resteren er nog 23, aldus de dagvaarding.

Volgens C. Verhart van De Beeldbrigade heeft het bedrijf alles gedaan om het gezin tegemoet te komen. "De lijst van 23 openstaande gebreken zullen wij tijdens het kort geding weerleggen.

Actie

Mochten er toch nog andere problemen blijken te zijn, dan ondernemen we opnieuw actie. We proberen deze mensen al een jaar te helpen, maar er lijkt geen einde aan te komen", aldus Verhart.

De Beeldbrigade heeft volgens Verhart nog geprobeerd de zaak buiten de rechter om te regelen, maar De Jong was niet bereid tot een gesprek. De advocaat van De Jong, A. van der Heiden, zegt niets te weten van een toenadering. "En het is toch gebruikelijk dat zoiets via de advocaat verloopt", aldus Van der Heiden. Hij benadrukt bovendien dat de gebreken nog zeker niet verholpen zijn.