AMSTERDAM - De Amerikaanse regisseur Terry Gilliam hoopt Johnny Depp opnieuw te kunnen strikken voor de film 'The man who killed Don Quixote', gebaseerd op de roman Don Quichote van Miguel Cervantes. Alleen als Depp toezegt, durft Gilliam het project weer op te pakken. Dat zegt hij in een interview met persbureau Reuters.

Een eerdere poging het klassieke boek te verfilmen mislukte in 2000 genadeloos door voortdurend overvliegende F16's, overstromingen, kapotte apparatuur en de ziekte van de onvervangbare hoofdrolspeler Jean Rochefort. Na zes dagen werd de productie gestaakt. Het falen van de onderneming is te volgen in de documentaire 'Lost in La Mancha'. Die is tevens een aanklacht tegen het Hollywood-systeem, waarin filmmakers afhankelijk zijn van de grote studio's.

Paradis

Depp was gecast voor een van de hoofdrollen. Ook Jeff Bridges en Vanessa Paradis, met wie Depp inmiddels getrouwd is, zouden meespelen. Of Gilliam alle oorspronkelijke acteurs weer wil optrommelen is niet bekend. De 65-jarige regisseur, bekend als lid van Monty Python en van films als 'Brazil' en '12 monkeys', heeft altijd grote moeite de financiering voor zijn alternatieve filmprojecten rond te krijgen.

In het interview met Reuters laat Gilliam weten tachtig miljoen dollar, bijna 63 miljoen euro, nodig te hebben voor zijn nieuwste ambitie. Dat is het verfilmen van het boek 'Good omens' van fantasyschrijver Terry Pratchett. Hoewel zijn laatste twee films flopten, 'The brothers Grimm', met Matt Damon en Heath Ledger en 'Tideland', over een meisje dat haar verslaafde vader heroïne toedient, hoopt Gilliam op een commercieel succes.