RIJSWIJK - Het succesvolle rapduo Lange Frans en Baas B. is het slachtoffer geworden van een nepmanager die optredens regelde en het geld in eigen zak stak. Dat bevestigde manager Willem van den Brandt van D-men Entertainment & D-management. De vermoedelijke dader is volgens hem naar het buitenland gevlucht.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De zogenaamde manager R. van der H. ontpopte zich sinds januari, voor zo ver bekend, als de manager terwijl hij op freelance basis al 2,5 jaar als tourneemedewerker voor Lange Frans en Baas B. werkte. "Bij mij zijn vooralsnog drie gevallen bekend waarin hij zich als manager manifesteerde", zegt Van den Brandt.

Zo lichtte hij een discotheek op voor meer dan 17.000 euro. Het ging om discotheek De Snoepy's in Spanje. Met de eigenaar was hij maanden bezig geweest om een optreden uit te onderhandelen.

"Lange Frans en Baas B. zouden ook met andere acts naar Spanje komen. Daarvoor stortte de discotheek in maart 12.500 euro als voorschot op de privérekening van Van der H.. Het optreden zou in juni zijn, maar eind mei hoorde de discotheekeigenaar dat het duo mogelijk niet zou komen omdat het een aantrekkelijker aanbod elders had gekregen. Zo zette hij Lange Frans en Baas B. nog te kakken ook."

Om dat gevaar af te wenden werd nog eens 5.000 euro overgemaakt op de rekening van de vriendin van de nepmanager. Dat zou de standaardprocedure volgens Van der H. zijn. "Tot op de dag van het optreden heeft hij nog volgehouden dat ze onderweg waren", zegt de manager die benadrukt dat hij de echte is. Dat het later niet doorging heeft hij zich tegenover de discotheekeigenaar voor geëxcuseerd. "Hij zou het geld terugbetalen. Dat is niet gebeurd."

Bizzey

Behalve de discotheek lichtte Van der H. ook rapper Bizzey uit Amersfoort op. Hij regelde bankzaken voor hem en stak het geld in eigen zak. Daarnaast staat er nog een rekening open bij een autoverhuurbedrijf. Beide hebben bij de politie aangifte gedaan.

Van den Brandt sluit niet uit dat er nog meer gedupeerden zijn. Hij roept mensen op om zich te melden. "Ik wil met ze overleggen, al kan ik financieel niets voor ze doen." Van der H. is niet bereikbaar voor commentaar.