AMSTERDAM - Jodie Foster heeft het opgenomen voor collega-acteur Mel Gibson door te stellen dat hij absoluut geen antisemiet is. "Mel is eerlijk, loyaal en voert een vreselijk gevecht tegen alcohol", zegt ze in de Los Angeles Times.

Gibson werd vorige week aangeklaagd wegens rijden onder invloed en het in zijn auto vervoeren van een geopende fles tequila. Tijdens zijn arrestatie zou hij enkele antisemitische opmerkingen hebben gemaakt.

Ook acteur Patrick Swayze laat weten begrip te hebben voor de 50-jarige Gibson. "Hij is een geweldig mens en zeker geen antisemiet", zegt hij in een interview met de Amerikaanse zender GMTV. Net als Foster gaat Swayze in op het verleden van Mel, waarin de strijd tegen alcohol een grote rol speelt. "Als je bent gestopt met drinken of allang niet meer hebt gedronken, kun je je extra stom gaan gedragen als je er wel een paar neemt."

Acteur Rob Schneider is minder mild in zijn oordeel. Schneider, half-joods, liet vorige week weten nooit meer met Gibson te willen werken.

Excuses

Gibson, een fervent rooms-katholiek, heeft inmiddels twee keer publiekelijk zijn excuses aangeboden aan de joodse gemeenschap. "In mijn hart ben ik geen antisemiet. Alle vormen van haat gaan tegen mijn geloof in."

Op 28 september moet Gibson zich tegenover de rechter verantwoorden voor het rijden onder invloed. Hij is niet aangeklaagd voor de opmerkingen over joden.