AMSTERDAM - Ongeveer tweehonderd fans van rockgroep Kiss hebben zaterdag gedemonstreerd voor de Rock and Roll Hall of Fame and Museum. Zij eisten dat de rockers worden opgenomen in de eregalerij in het Amerikaanse Cleveland.

De Kiss-aanhangers, van wie sommigen helemaal uit Californië waren gekomen, droegen borden en hadden hun gezicht in navolging van de bandleden zwartwit geschilderd.

Artiesten komen 25 jaar na het uitbrengen van hun eerste plaat in aanmerking voor plaatsing in het museum. Kiss werd opgericht in 1972; twee jaar later bracht de groep de eerste plaat uit. Mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de rock-'n-roll maken kans op een plaats in het museum. Tot de nieuwste toevoegingen behoren U2, The Pretenders en Buddy Guy.

Idool

Het gebeurt vaker dat fans vinden dat hun idool ten onrechte niet in de eregalerij is opgenomen. Zo vragen fans om een plaatsje voor Pat Boone en vindt Chubby Checker het zelf onterecht dat hij is overgeslagen.

Kiss kenmerkt zich door de make-up die de bandleden tijdens optredens dragen. In Nederland is de Amerikaanse rockgroep vooral bekend van de nummer 1-hit 'I was made for lovin' you' uit 1979.