AMSTERDAM - De Amerikaanse auteurs Stephen King en John Irving hebben Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling gevraagd om haar hoofdpersoon te laten leven. Ze deden dit verzoek dinsdag op een liefdadigheidslezing in de Radio City Music Hall in New York.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Rowling, die momenteel werkt aan het zevende en laatste deel van de boekenreeks over de tovenaarsleerling, deed geen enkele belofte. Wel heeft ze al eerder aangegeven dat twee personen het einde niet zullen halen.

"Ik werk nu naar het slot zoals ik dat altijd voor ogen heb gehad, maar een aantal karakters waarvan ik had gedacht dat ze het zouden overleven, zijn toch gestorven, terwijl een ander juist gratie heeft gekregen."

Protest

Stephen King, schrijver van onder andere It, hoopt dat Rowling fair zal zijn voor haar hoofdpersoon. "Ik wil niet dat hij van de Reichenbach Watervallen afvalt", zei hij, refererend naar de poging Arthur Conan Doyle om zijn karakter Sherlock Holmes te doden. Een grote golf van protest leidde er toen toe dat hij uiteindelijk een boek schreef waarin bleek dat Holmes de val overleefd had.

"Ik begrijp heel goed waarom een schrijver zijn hoofdpersoon aan het eind laat sterven: het is de enige manier om te voorkomen dat andere auteurs later met jouw karakter aan de haal gaan", aldus Rowling. Aan de andere kant gaf de Britse schrijfster toe dat het ze het niet leuk vond om een van de hoofdkarakters in deel zes te laten sterven, maar dat het moest omdat de held de strijd tegen Lord Voldemort in zijn eentje moet oplossen. Hiermee laat ze alle opties dus nog open.

Laatste deel

Het is nog onbekend wanneer het laatste deel, waarvan de titel nog niet bekend is gemaakt, in de winkel ligt. Uitgever Bloomsbury kondigde in mei dit jaar aan dat het waarschijnlijk 2007 wordt.

Zekerheid geeft dit echter niet: een paar van de voorgaande delen kwamen veel later uit dan de geplande datum.