HILVERSUM - Het veelbekeken VARA-programma Kopspijkers stopt met een actie waarin kijkers worden aangemoedigd in andere tv-programma's in beeld te verschijnen met de naam Kopspijkers. Volgens presentator Jack Spijkerman is het geintje "nu leuk geweest".

"Bij de intocht van Sinterklaas afgelopen zaterdag hing heel Zaltbommel vol met Kopspijkers-spandoeken", zei Spijkerman maandag. "Een compleet fanfarekorps liep langs met op de lessenaartjes de titel van ons programma. Ze konden er bij de regie niet omheen, zo hoorde ik van een opnameleider die ook voor ons werkt."

Grapjassen

De afgelopen acht weken konden kijkers proberen in beeld te komen met de naam van de VARA-show. Andere tv-makers werden er gek van en legden zelfs opnamen stil om de grapjassen te verwijderen. Bij het studentenprotest verleden week in Amsterdam telde Spijkerman een stuk of tachtig Kopspijkers-spandoeken. "Ze kwamen langs mijn huis en ik dacht dat het een nationale sport was geworden."

Tijdens de uitvaart van prins Claus vreesde Spijkerman voor lolbroeken die met een spandoek langs de route zouden staan. "Maar dat bleef gelukkig beperkt tot één persoon die niet in beeld kwam. Het was trouwens zover gekomen dat mensen ons vantevoren opbelden om te vertellen waar ze zouden gaan staan.

Eruit knippen

Makers van Love Letters belden ons om te vragen of de actie nog liep in januari. Dan hebben zij pas hun uitzending en ze vroegen of het zinnig was de actievoerders in de montage te laten of ze eruit te knippen."

Spijkerman kwam ooit op het idee door een voetbaluitzending waarin een supporter met Kopspijkers-shirt werd getoond. Dat het zulke 'idiote' aantallen mensen op de been zou brengen had hij nooit verwacht. Het programma Kopspijkers wordt net als vorig seizoen erg goed bekeken. In de kijkcijfer-toptien behaalde het afgelopen week met bijna drie miljoen kijkers de derde plaats. Het programma moest het Journaal en Studio Sport (eerste plaats) voor laten gaan.