DEN BOSCH - De Eindhovense zanger Johan Vlemmix moet stoppen met het zingen en verspreiden van zijn liedje 'Allemaal Wuppies'. Dat heeft de rechter in Den Bosch vrijdag in kort geding bepaald.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De zaak was aangespannen door Interall, het bedrijf dat de pluizige bolletjes onder de naam Wuppie op de markt heeft gebracht. Volgens het bedrijf is het liedje van Vlemmix een inbreuk op zijn merkrecht op het woord Wuppie. De Bossche voorzieningenrechter Strijbos is het daar mee eens.

Vlemmix betoogde twee weken geleden bij de rechtbank dat zijn Wuppielied positief bedoeld is en geen afbreuk doet aan het merk.

Identiteit

De rechter vindt ook niet dat de Eindhovense zanger het pluizige bolletje in een kwaad daglicht stelt. Integendeel, het liedje en de videoclip van Vlemmix sluiten heel goed aan bij de identiteit van de Wuppie, een poppetje waar volgens de zanger iedereen van houdt.

In die overeenkomst schuilt nu juist het gevaar, stelt de voorzieningenrechter, omdat het publiek wel eens zou kunnen denken dat het pluizige bolletje en het Wuppie-lied uit dezelfde koker komen. Zo kan Interall de controle over de identiteit van het merk Wuppie verliezen. En het merkrecht geeft de houder ervan juist de mogelijkheid als enige de identiteit van zijn merk te bepalen.

Als Vlemmix zich niet aan het vonnis houdt, kost hem dat 1000 euro per dag.