NIJMEGEN - Bij de Vierdaagsefeesten, die het wandelevenement in Nijmegen traditiegetrouw omlijsten, leveren de artiesten een topprestatie op het podium en niet de bezoekers. Die kunnen dus ondanks de hitte gewoon blijven komen. Daarom zag de organisatie geen aanleiding om de feesten te schrappen, nu de Vierdaagse zelf is afgelast.

Dat heeft Wim Smids, directeur van het Actief Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN) dinsdagavond gezegd. Smids maakte deel uit van het overleg waarin is besloten de Vierdaagse te staken.

"Een buitengewoon triest gebeuren. En het risico bestaat dat door het afgelasten van de Vierdaagse ook het feest verloopt. Dat moeten we even afwachten", aldus de directeur. De Vierdaagsefeesten zijn met ruim een miljoen bezoekers het grootste meerdaagse evenement van Europa.

Het ACBN neemt woensdag het feestprogramma voor de resterende dagen kritisch door. Hier en daar zullen aanpassingen nodig zijn.

Minuut stilte

Zo gaat het homofeest Roze Woensdag, voor het eerst op de Waalkade, niet door, ook al omdat het wandellegioen niet passeert. Al te luide en heftige muziek wordt in verband met de sterfgevallen geweerd. Ook zal op alle hoofdpodia in de stad elke dag een minuut stilte worden gehouden, aldus Smids.

Het afgelasten van de Vierdaagse was dinsdagavond op ieders lippen in de Nijmeegse binnenstad. Volgens velen was de sfeer merkbaar anders. Veel horeca-ondernemers houden hun hart vast voor de resterende dagen.

"Als het feest inzakt, hebben we een geweldige strop. Overal staan nog tanks gevuld met 20.000 liter bier en er zijn bergen voedsel in voorraad. Maar het is de vraag of daar nu vooral overdag voldoende mensen voor komen", aldus een medewerker van een café aan de Waalkade. Woensdag zou de topdag voor de horeca zijn wegens de doorkomst van de Vierdaagse door het centrum.