AMSTERDAM - Tom Cruise heeft Steven Spielberg verrast door hem een oeuvreprijs te overhandigen in Chicago. Dat meldt de Amerikaanse omroep CBS. De regisseur was op de hoogte van de onderscheiding, maar had geen idee uit wiens handen hij de prijs zou ontvangen.

Bij de uitreiking sprak Cruise zijn bewondering uit voor de films van Spielberg, die hij naar eigen zeggen allemaal heeft bekeken. "Ik heb zijn films vele malen gezien. Ik bestudeer ze zelfs", zei de 44-jarige filmster. "Ook heb ik het genoegen gehad Steven al op jonge leeftijd te ontmoeten. Hij nam me mee uit eten toen ik nog een heel jonge acteur was."

Ruzie

Met het overhandigen van de prijs helpt Cruise de geruchten over een ruzie tussen hem en Spielberg uit de wereld. De 59-jarige filmmaker zou de vriendschap hebben verbroken na de opnamen van de door hem geregisseerde film 'War of the worlds' (2005), waarin Cruise de hoofdrol vertolkt. De acteur zou tot grote ergernis van Spielberg voortdurend over Scientology hebben gepraat.

Spielberg, die klassiekers als 'E.T' en 'Schindler's list' regisseerde en sinds 33 jaar actief is in de filmwereld, ontving de Golden Hugo Award tijdens het zomergala dat jaarlijks voorafgaat aan het Chicago Film Festival. Het festival vindt van 5 tot 19 oktober plaats. Eerder ging de oeuvreprijs onder anderen naar Clint Eastwood, Jodie Foster en François Truffaut.