AMSTERDAM - De Amerikaanse jazzmuzikant en producer Quincy Jones is onderscheiden voor zijn carrière. De levende muzieklegende kreeg donderdagavond tijdens de BBC Jazz Awards een 'lifetime achievement award' uitgereikt.

De 73-jarige Jones begon in de jaren vijftig als trompettist en producer. Hij werkte in die tijd samen met artiesten als Ray Charles, Duke Ellington en Dizzy Gillespie. Jones breidde zijn werkterrein langzamerhand steeds meer uit naar de film- en popmuziek. Hij werkte als producer met grootheden als Frank Sinatra, Aretha Franklin en Bono.

Michael Jackson

Een van Jones' grootste successen is de productie van 'Thriller' van Michael Jackson in 1982. Dat album wordt gezien als het artistieke hoogtepunt van de 'King of pop'. In totaal zijn bijna zestig miljoen exemplaren van Thriller verkocht. Daarmee is het nog steeds het best verkochte album ooit. Jones kreeg tijdens zijn loopbaan een recordaantal van 76 nominaties voor een Grammy Award. Hij won er 26.

De oeuvreprijs werd uitgereikt door een goede vriend van Jones, acteur Sir Michael Caine. Enkele andere winnaars tijdens de jaarlijkse BBC Jazz Awards waren Dennis Rollins' Badbone & Co en Andrew McCormack. Het prijzengala werd voor de zesde keer gehouden.