AMSTERDAM - Het 31e North Sea Jazz Festival gaat vrijdagavond van start in de Rotterdamse Ahoy'. Het festival wordt geopend met een optreden van de Britse funkact Jamiroquai en de 'Artist in residence', de Amerikaanse saxofonist Branford Marsalis.

Het is de eerste keer dat het driedaagse internationale jazzfestijn in de Maasstad plaatsvindt. De voorgaande edities werden gehouden in het Haagse congrescentrum. Vanwege ruimtegebrek is besloten naar Ahoy' uit te wijken.

Startschot

Donderdagavond werd met het Buhrmann Midsummer Jazz Gala het officieuze startschot gegeven voor het festival. De genodigden zagen onder meer een optreden van de Amerikaanse zangeres Randy Crawford, die het podium betrad met het Joe Sample Trio. In het voorprogramma stond de jonge Amerikaanse crooner Matt Dusk.

In totaal treden dit weekeinde ongeveer 1300 muzikanten op, verdeeld over dertien podia. De organisatie verwacht tienduizenden bezoekers. De komende dagen kunnen zij genieten van artiesten als Randy Newman, Erykah Badu en Kanye West.

Voor alle dagen van het North Sea Jazz zijn nog kaarten beschikbaar. De NPS doet op Nederland 3 en op Radio 2 drie dagen lang verslag van het festival.