AMSTERDAM - Syd Barrett is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat maakte een woordvoerder van Pink Floyd dinsdag bekend. De doodsoorzaak en exacte sterfdatum van de oprichter van de Engelse band zijn niet bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Barrett leefde na zijn vertrek uit de band in 1968 in de anonimiteit, maar wordt nog altijd zeer bewonderd door veel muziekliefhebbers.

Barrett richtte in 1965 in Londen met zijn jeugdvrienden Roger Waters (bas), Rick Wright (toetsen) en Nick Mason (drums) Pink Floyd op. De vier kenden elkaar uit hun geboorteplaats Cambrigde. Onder creatieve leiding van Barrett ontpopte de band zich eind jaren zestig als vlaggenschip van de psychedelische muziekwereld in Londen.

Bergafwaarts

Na de release van het debuutalbum 'The piper at the gates of dawn' in 1967 ging het met de gezondheid van Barrett door overmatig drugsgebruik snel bergafwaarts. De band trok gitarist David Gilmour als extra gitarist aan, waarna Barrett langzaam van het toneel verdween. "Op zekere dag besloten we Syd niet meer op te halen voor een optreden", zei Waters later. Barrett was op het tweede album 'A saucerful of secrets' nog slechts op één nummer te horen. Na twee soloalbums keerde hij in 1970 de muziekwereld definitief de rug toe.

De geest van Barrett liet de leden van Pink Floyd echter nooit meer los. Zo was het album 'Wish you were here' (1975) duidelijk geïnspireerd op de persoon Barrett. Tijdens de opnamen wipte hij zelfs onverwachts aan in de studio, maar geen van zijn oude bandleden herkende hem tijdens het bezoek. Ook het conceptalbum 'The wall' was deels geïnspireerd op de oude leider van de groep. Eind mei speelde Gilmour tijdens een concert in Londen nog een nummer van Barrett met David Bowie.