AMSTERDAM - Clint Eastwood wordt voor zijn oeuvre onderscheiden met een Stanley Kubrick Award. Dat meldt de Amerikaanse website Hollywood Reporter. De prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt als onderdeel van de Britannia Awards.

Dat is de eigen prijzenceremonie van de in Los Angeles gevestigde afdeling van de Britse filmacademie Bafta, de British Academy of Film and Television Arts.

De voorzitter van Bafta/LA roemt de 76-jarige Eastwood als een icoon van de internationale filmindustrie. "Hij is een enorm creatieve kracht, zowel voor als achter de camera. Het doet ons dan ook een groot plezier hem te eren met onze belangrijkste filmprijs."

Oscars

Eastwood werd in de jaren zestig bekend door zijn rollen in diverse spaghettiwesterns. In de loop van zijn carrière werd hij een actieheld, toen hij een politieagent speelde in de 'Dirty Harry'-films. In 1971 maakte hij zijn regiedebuut met de film 'Play Misty For Me'. In zijn carrière won hij twee Oscars voor beste regie, voor 'Unforgiven' in 1993 en voor 'Million dollar baby' in 2005.

Tot de eerdere winnaars van deze prijs behoren Tom Cruise, Tom Hanks en Martin Scorsese. De prijs wordt op 2 november uitgereikt tijdens de vijftiende editie van de Brittannia Awards.