AMSTERDAM - Het is dinsdag vijf jaar geleden dat Herman Brood zelfmoord pleegde. Op 11 juli 2001 sprong de kunstenaar en muzikant van het dak van het Hilton Hotel in zijn woonplaats Amsterdam. In 2006, het jaar dat hij 60 zou zijn geworden, krijgt Brood nog altijd veel aandacht.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: Pedro Sluiter l Ellen ten Damme tijdens een postuum optreden met de oude bezetting van Herman Brood and his Wild Romance-band

Het Nederlandstalige popfestival Op Eigen Bodem bracht afgelopen zaterdag een hommage aan de zanger. Zangeres Ellen ten Damme zong onder begeleiding van de originele Wild Romance-band, de vaste band van de artiest, nummers van Brood op het festival in Zwolle. Weduwe Xandra Brood gaf haar toestemming voor het eerbetoon en oud-manager Koos van Dijk werkte eraan mee.

Opleiding

Brood is vijf jaar na zijn dood allesbehalve vergeten. In september openen Xandra, dochter Lola en manager Koos de eerste mbo-muzikantenopleiding in Utrecht. De school draagt de naam Herman Brood Academie en de Amsterdammer is het boegbeeld van de opleiding.


Foto: Pedro Sluiter l Ellen ten Damme signeert doek als eerbetoon aan Herman brood

Broods naam is dit jaar ook verbonden aan iets minder voor de hand liggends. In de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) vindt sinds mei overleg plaats in de Herman Brood-vergaderzaal. "Het aantal vergaderingen dat Herman in zijn leven zelf bijwoonde, was héél minimaal. Het motto van deze zaal moet dan ook zijn: houd het kort!", aldus vriend en schrijver Bart Chabot bij de opening.

Tentoonstelling

Het Groninger Museum zet de voormalige inwoner van Groningen in november in de schijnwerpers. Op 5 november, de geboortedag van Brood, opent het museum de deuren voor de tentoonstelling 'Cha Cha. Fenomeen Herman Brood'. Hiervoor is zelfs het complete atelier van de kunstenaar aan de Amsterdamse Spuistraat nagebouwd in het museum. De tentoonstelling is te zien tot en met 28 januari 2007.

Film

Een dag voor de opening van de expositie, op zaterdag 4 november, staat Groningen ook al in het teken van de artiest. Dan gaat de film over zijn leven, dat zich deels in de provinciehoofdstad afspeelde, in première. Wild Romance, met in de hoofdrollen onder anderen Daniël Boissevain en Marcel Hensema, is vanaf 9 november in het hele land in de bioscopen te zien.

De familie staat dinsdag voor de vijfde keer stil bij het overlijden van levenspartner en vader Herman. Volgens een woordvoerder is er vooralsnog geen speciaal programma. Zowel de familie als manager Koos van Dijk laten weten "al hun aandacht en energie te richten op de film en de tentoonstelling".