AMSTERDAM - Madonna keert kabbala de rug toe. De zangeres is sinds jaren een fervent aanhanger van de eeuwenoude joodse mystiek, maar volgens vrienden is ze van plan de religie af te zweren. Dat meldt de Britse krant The Independent.

De Amerikaanse popdiva zou aanhikken tegen het geld dat de kabbala haar kost. Ook zou de religie geen al te goede invloed hebben op haar huwelijk met Guy Ritchie.

Kerstmis

Volgens de krant is Madonna bovendien bezorgd over de manier waarop de kabbala haar kinderen, dochter Lourdes en zoon Rocco, afdrijft van tradities als het vieren van kerstmis. Het gezin slaat het vieren van de kerstdagen nu over.

Als de 47-jarige 'material girl' de kabbala echt afzweert, komt er een einde aan een nauwe band met de mystieke leer. De van oorsprong katholieke zangeres is sinds jaren het gezicht van de organisatie van rabbijn Philip Berg. Ze haalde een gros andere beroemdheden, onder wie recentelijk nog Lindsay Lohan, over zich bij de leer aan te sluiten en kocht een miljoenenpand in Londen om een centrum of een kabbalahotel in te openen. Ook haar kinderboeken prediken kabbalistische uitgangspunten.

Geldklopperij

De kabbalavariant die Madonna aanhangt, is omstreden. Critici verdenken rabbijn Berg, die voorheen verzekeringsagent was, van geldklopperij. Het simpele, wollen, rode armbandje dat kabbalisten dragen, kost ongeveer twintig euro en voor een cursus kabbala moet diep in de buidel worden getast. Termen als McSpiritualisme, kabbala light en kablala worden daarom veelvuldig gebezigd.

Film

Vorige week gonsde het van de geruchten dat Ritchie werkt aan een film over de geloofsleer. Het is onduidelijk of de religie daar positief of negatief in naar voren komt.

Een woordvoerder van Madonna ontkent dat de zangeres en haar gezin afscheid nemen van de kabbala en wijst erop dat ze vrijdag nog het kabbalacentrum in New York hebben bezocht.