HUMMELO - Bennie Jolink van de rockgroep Normaal hoopt dat zijn groep op 22 september kan optreden in het Overijsselse Staphorst. De plaatselijke afdeling van de SGP heeft het college van B&W gevraagd dat concert te verbieden. Jolink heeft maandag een open brief naar diverse betrokkenen gestuurd waarin hij zijn kijk op de zaak geeft.

Volgens de SGP is het taalgebruik van de aanhang van de rockgroep regelmatig in strijd met de normen en waarden die in Staphorst heersen. Ook vreest de partij voor verstoring van de openbare orde en voor al te uitbundig alcoholgebruik. Volgens Jolink slaan die bezwaren nergens op.

Vuurtje

In de open brief veegt hij eerst de vloer aan met SBS Shownieuws. Volgens de Achterhoeker heeft die tv-rubriek hem woorden in de mond gelegd die hij niet heeft gebruikt. Daardoor is het vuurtje extra opgestookt. "Tot drie keer toe hebben ze mij gevraagd of ik boos was op de SGP in Staphorst. Dat ontkende ik, maar toch openden ze het item met de tekst dat ik boos zou zijn."

Van problemen met de openbare orde rond Normaal-concerten is volgens de zanger geen sprake. "Dan moeten ze de politie maar eens bellen in de plaatsen waarin wij al meer dan 31 jaar optreden."

Drugs

Alcoholmisbruik is volgens Jolink ook geen heet hangijzer. "Rockbands worden vaak geassocieerd met drugs en/of op z'n minst met sterke drank zoals wodka. Om een ander geluid te laten horen stellen wij dat een pilsje meer dan voldoende is. Daar zit slechts 5 procent alcohol in en het is goed voor je haar!"

Jolink zegt verder dat juist zijn band niet godslasterlijk bezig is. "Wij zijn de enigen in de muziekwereld die het voor de boeren opnemen. Omdat verreweg de meeste boeren gelovig zijn, zouden wij de laatsten zijn die de boeren de troost van het geloof willen ontnemen."