AMSTERDAM - Oasis-gitarist Noel Gallagher vindt Johan Cruijff de beste voetballer in de geschiedenis. Dat vertelt hij in een interview op de website van de wereldvoetbalbond Fifa.

Ook heeft hij grote bewondering voor het 'briljante' Oranjeteam waarvan Cruijff deel uitmaakte tijdens het WK van 1974. "Ik weet nog dat ik als klein jongetje de finale keek en heel teleurgesteld was dat Nederland niet won van Duitsland."

Geluksmascotte

Bij het huidige WK is de 39-jarige Gallagher voor Italië. Bij de halve finale tussen Duitsland en Italië dinsdag zat hij op de tribune. "Ik ken Alessandro del Piero vrij goed en kwam naar hem kijken", vertelt hij. De Italiaanse voetballer scoorde in die wedstrijd de 2-0 en beschouwt Gallagher nu als zijn geluksmascotte. "Ik moet zondag van hem naar de finale tegen Frankrijk komen in exact dezelfde kleren, zelfs met hetzelfde ondergoed, om hem geluk te brengen."

Noel Gallagher en zijn broer Liam richtten in 1991 de Britpopband Oasis op. In 1994 brak de band door met de hit 'Supersonic' van het debuutalbum 'Definitely maybe'. In november kwam hun zesde studioalbum 'Don't believe the truth' uit.