RHENEN - "Als jullie blijven, dan doe ik dat ook", zei Jan Smit donderdagavond tijdens zijn concert in Rhenen. Het is het enige openluchtconcert dat de Volendamse zanger dit jaar geeft en de regen komt met bakken uit de hemel.

Een paar dagen geleden voorspelde hij nog een schitterende avond. "Het lijkt erop dat het alleen maar harder gaat regenen, moet hij desondanks donderdagavond vaststellen. Het podium is overdekt, maar Smit toont zich solidair met het publiek en gaat ook in de regen staan.

"Ik ga het proberen weg te zingen", zei hij aan het begin van het optreden. Het publiek, vooraan staan vooral jonge meiden, vindt het niet erg, de 20-jarige zanger wordt met luid gejoel ontvangen. Nog luider werd het gejoel toen hij zijn jasje uittrok. "We want more", riep een groepje tienermeisjes.

Knallers

Smit warmt het doorweekte publiek meteen op met knallers van zijn succes-cd JanSmit.com, deze plaat is inmiddels dubbelplatina. Aan bod kwamen Hoe kan ik van je dromen, Laura en Als de nacht verdwijnt en de hit voor zijn oma waarmee Jan - toen nog Jantje - tien jaar geleden beroemd werd: Ik zing dit lied voor jou alleen.

Hij heeft ook een verrassing voor de aanwezigen: "Ik ga vier nummers van mijn nieuwe cd zingen die pas in september uitkomt." De eerste single daarvan, Als de morgen is gekomen, komt uit op 24 augustus. Tijdens het optreden werd daarvan meteen de clip opgenomen.

De single is geschreven door Jan Smit en Simon Keizer. Deze laatste vorm ook een zangduo samen met Nick Schilder. Nick&Simon verzorgden donderdag het voorprogramma van hun vriend en plaatsgenoot. Zij kwamen tijdens de toegift, Leaving on a jetplane van John Denver, nog even het podium op om het favoriete nummer van Smit mee te zingen.