TAVARNELLE - "Klap eens in je handjes...", zingt prins Willem-Alexander spontaan, als de kleine Alexia begint te klappen. "Blij, blij, blij...", vult prinses Máxima meteen aan. De prins en zijn familie ogen zeer ontspannen tijdens de fotosessie donderdag bij het landhuis in het Toscaanse Tavarnelle, waar het gezin met de koningin op vakantie is.

"Lachen, lachen, lachen", zegt prinses Máxima tegen Amalia, terwijl ze haar uitdagend kietelt. Koningin Beatrix kietelt en aait Alexia. "Laat je tandjes eens zien", zegt Willem-Alexander, tegen zijn jongste dochter, die hij op zijn arm draagt.

De prinsesjes krijgen de volle aandacht van de fotografen. Als het voor Alexia allemaal net even iets te lang lijkt te duren en ze het op een huilen dreigt te zetten, leidt Máxima haar snel af met een Spaanstalig liedje.

Ongestoord

Terwijl de koningin haar kleinkinderen verderop bezighoudt, staan de prins en Máxima de pers te woord. De kleine Amalia laat zich echter niet zomaar vermaken en loopt ongestoord rond. Ze speelt wat met het grind op de binnenplaats van het landhuis en zwiert ongedwongen met haar armen. Even later komt de erfprinses bij haar ouders staan, om vervolgens via een deur in het huis te verdwijnen. "Gaat dat goed?", vraagt haar moeder zich af. "Ja, hoor. Dat gaat goed", stelt Alexander haar gerust.

Het prinselijk paar is blij eindelijk een wat ontspannen tijd met de kinderen door te brengen. "De laatste tijd is heel druk geweest voor ons en we zijn veel in het buitenland geweest", zegt Máxima. "Hoewel het werk met alle technologische middelen natuurlijk toch doorgaat, is het heerlijk even de hectiek te vergeten", vult Willem-Alexander haar aan.

Werkende moeder

Als Máxima gevraagd wordt of ze blij is met haar nieuwe baan bij de Verenigde Naties, klinkt het volmondig: "Ja". "Natuurlijk is het meer werk en moet je een balans vinden tussen het gezin en je werk, maar dat geldt voor iedere werkende moeder", relativeert Máxima. Maar voorlopig is het in Toscane voor haar vooral "heerlijk genieten van dit dametje hier en dat dametje daar." Spelen met de kinderen komt nu even op de eerste plaats. Amalia speelt het keukenprinsesje, want kokkerellen met de speelgoedkeuken is haar lievelingsbezigheid. "We lezen ook veel met ze, hoewel Amalia vooral aan ons wil voorlezen", zegt Máxima. "Verder zijn het echte waterratten en zijn ze vooral bij het zwembad te vinden hier", zegt Willem-Alexander.

Amalia

De 2-jarige Amalia begint ook al een karakter te ontwikkelen, maar als de ouders gevraagd wordt op wie ze lijkt, komen er twee antwoorden. "Ze heeft een geheugen als een olifant en dat is des Oranjes!", roept Willem-Alexander, die niet lang na hoeft te denken over de vraag. "Maar ze danst en zingt ook heel graag en dat heeft ze weer van mij", vult Máxima hem aan.

Willem-Alexander volgt de finale van het WK voetbal thuis op tv. "Maar misschien gaan we nog wel even de stad in met vrienden." Wie moet er winnen? Heel tactisch dreunt Máxima lachend op: "We hopen natuurlijk vooral op een mooie, sportieve wedstrijd..."

Gastland

Maar Willem-Alexander durft zich nog wel te verleiden tot een voorzichtige voorkeur voor een Italiaanse overwinning. "We komen natuurlijk al zolang hier op vakantie, dat we Italië toch een beetje als een gastland zien."