BRUSSEL - De Belgische prins Laurent heeft de eerste foto's van zijn pasgeboren tweeling exclusief verkocht. De Vlaamse Story betaalde 15.000 euro voor de primeur.

De handelwijze van de prins is zeer ongebruikelijk. Normaal verspreiden koningshuizen zulke foto's onder alle media. De Belgische premier Guy Verhofstadt veroordeelde donderdag de exclusieve deal van de prins: "Dit strookt niet met de ethische code van het paleis", liet Verhofstadt weten aan krant Het Nieuwsblad.

Beschermen

De prins reageerde zelf verbaasd over de ophef. Hij vindt het vanzelfsprekend om zijn bevriende fotograaf David Nivière te vragen voor de foto's. "Ik wil mijn kinderen beschermen. Ik vond het belangrijk om een fotograaf te kiezen die ik vertrouw. Onder een foto kan iedereen eender wat schrijven", zei hij tegen de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

De prins zegt niet gesproken te hebben over de prijs die de fotograaf zou vragen aan weekbladen: "Dat zijn mijn zaken niet. Maar zijn die foto's nu zo belangrijk? Journalisten bellen me nu al uren met vragen daarover. Waarom is niemand geïnteresseerd in het Huis van de Duurzame Energie dat ik onlangs heb geopend?"

Afraffelen

Het Belgisch koningshuis komt vaker in het nieuws met ongelukkige uitspraken en handelwijzen. Kroonprins Filip kreeg recent het verwijt handelsmissies te laks te leiden: hij zou de deelnemers niet kennen en steeds dezelfde toespraken afraffelen.