RIJSWIJK - Koningin Beatrix heeft de Japanse kroonprins Naruhito, zijn vrouw prinses Masako en hun 4-jarige dochter Aiko uitgenodigd voor een privébezoek van enkele weken aan Nederland. De vakantie heeft in augustus plaats, zo heeft de hofhouding van de Japanse kroonprins vrijdag bevestigd.

Prinses Masako zal haar verblijf in Nederland gebruiken om uit te rusten en op te knappen in een rustige omgeving. De prinses is al geruime tijd overspannen, meldde het Japanse persbureau Kyodo vrijdag.

Prinses Masako trok zich in december 2003 terug uit het openbare leven en neemt slechts zeer sporadisch deel aan hofverplichtingen. Ze lijdt aan "een aan stress gerelateerde ziekte", wilde het hof alleen kwijt.

Warme banden

Het is bekend dat de Oranjes warme banden onderhouden met de keizerlijke familie van Japan. Ze komen elkaar zowel zakelijk als privé met enige regelmaat tegen. Dit voorjaar was kroonprins Naruhito nog samen met Willem-Alexander op het derde Wereld Water Forum in Mexico. De beide prinsen hielden daar onder meer een pleidooi voor vervoer over water.