LUIK - Het veertigste staatsbezoek van koningin Beatrix zit erop. Donderdagmiddag sloot ze haar trip door België af in het Franstalige Luik. Tijdens de reis liet ze weten zo snel mogelijk na afloop naar Londen te zullen reizen om haar jongste kleinkind Zaria, dochter van Friso en Mabel, voor het eerst te bewonderen.

De koningin kwam donderdag per trein naar Luik vanuit Laken, waar ze gelogeerd had bij koning Albert en koningin Paola. Het Belgische vorstenpaar reisde met haar mee in de trein. Ter verhoging van de feestvreugde werden in het voertuig koekjes rondgedeeld met de A van Albert, de B van Beatrix en de P van Paola. Koning Albert had gezellig een oranje stropdas omgedaan.

Haven

Onder zware beveiliging bekeek het trio de nieuwbouw van het station Des Guillemins in Luik. Daarna was het weer varen geblazen, maar minder pittoresk dan woensdag in Gent. Nu werd onder meer de Autonome Haven van Luik bekeken, de grootste binnenhaven van België en de derde van Europa. Over 2005 werd er meer dan 20 miljoen ton aan goederen vervoerd. De haven biedt werk aan ruim 11.000 mensen en indirect aan bijna 16.000 mensen.

In het stadhuis van Luik werden de gasten toegesproken door burgemeester Willy Demeyer, die zijn stad aanprees als "vurig en hartelijk".

Taal

Hoewel hij in het Frans sprak, lijkt de taalstrijd toch minder heftig dan eerder. "We moeten toegeven dat we niet steeds voorbeeldig zijn op het vlak van de tweetaligheid, maar tijd noch moeite wordt gespaard om daaraan te werken", bezwoer de burgemeester. Het gemeentelijke onderwijs biedt 'onderdompeling' in de 'andere' taal aan. "Alleen al wat het Nederlands betreft, tellen we momenteel acht dergelijke 'taalbadklassen' en dit aantal zal volgend schooljaar nog groeien."

Langs de route waren in Luik busladingen schoolkinderen die de koningin en de koninginnen toejuichten: "Albert, Paola, Beatrix! Vive le roi! Vive la reine Beatrix!" Het 41e staatsbezoek staat gepland voor januari volgend jaar. Dan gaat de koningin naar Turkije, zo werd vorige maand bekend.