LONDEN - Top Of The Pops verdwijnt. De Britse omroep BBC maakt na 42 jaar een einde aan het vlaggenschip van de BBC-popprogramma's.

Volgens de Britse omroep kan de wekelijkse uitzending niet langer concurreren met de 24-uurs muziekzenders. Top Of The Pops (TOTP) werd in 1964 voor het eerst uitgezonden, vanuit een voormalige kerk in Manchester. The Rolling Stones openden de show met het nummer I Wanna Be your Man.

Op het hoogtepunt in de jaren zeventig trok TOTP wekelijks vijftien miljoen kijkers. In 2002 werd de 2000ste uitzending gehaald. De laatste Top Of The Pops is op 30 juli.

BNN

Het Nederlandse Top Pop met presentator Ad Visser was gebaseerd op het Britse programma. BNN zendt tegenwoordig de vernederlandste editie van Top Of The Pops uit. De omroep heeft laten weten zich niet uit het veld te slaan door de beslissing van de BBC en blijft een Nederlandse versie maken.

Top of the Pops wordt in tientallen landen wereldwijd uitgezonden. De buitenlandse versies van het muziekprogramma bestaan voor de helft uit optredens die door de BBC zijn opgenomen. De rest van de show wordt gevuld met muziekopnamen uit het betreffende land.

Nederlandse variant

De BBC is niet van plan overal de stekker uit het programma te trekken. Zo overlegt de Britse omroep met BNN over de invulling van de Nederlandse variant, zegt Saly. "Waarschijnlijk blijft de BBC gewoon muziekopnamen van internationale artiesten opsturen."

Vrijwel alle grote popmuzikanten zijn ooit te zien geweest in Top of the Pops, van de Beatles en de Rolling Stones tot Nirvana en de Spice Girls. De Nederlandse versie van het programma wordt sinds 2000 uitgezonden. De show op BNN wordt gepresenteerd door Hanna Verboom en Curt Fortin.