AMSTERDAM - De chaotische financiële situatie van Michael Jackson wordt binnenkort in een rechtszaak blootgelegd. De zanger is door een voormalige werknemer aangeklaagd wegens het niet betalen van zijn salaris en een aandeel van de opbrengst van twee televisiespecials.

Die programma's moesten Jackson in een goed daglicht stellen nadat zijn reputatie was aangetast door beschuldigingen van kindermisbruik, waarvan hij vorig jaar werd vrijgesproken. De ex-werknemer eist drie miljoen euro van de Amerikaanse zanger.

Ontslagen

De werknemer, F. Marc Schaffel, trad in 2001 bij Jackson in dienst. Hij was onder meer verantwoordelijk voor het bedrijf Neverland Valley Entertainment en een liefdadigheidsinstelling. Toen Jackson er datzelfde jaar nog achterkwam dat Schaffel werkzaam was in de porno-industrie voor homoseksuele mannen werd hij ontslagen, zegt de advocaat van de zanger. Jackson kon in zijn situatie onder geen beding worden geassocieerd met iemand uit die branche.

De advocaat van Schaffel beweert dat zijn cliënt nog tot ver in 2004 in dienst was van Jackson. Hij noemt de zanger 'een meester in het manipuleren van de mensen om zich heen'. Hij zou zijn werknemers 'onvoorwaardelijke liefde' en 'grote beloningen' hebben beloofd voor hun werkzaamheden. Schaffel heeft daar nooit iets van teruggezien en eist nu het geld waarop hij zegt recht te hebben.

Faillissement

Eerder dit jaar betaalde Jackson de werknemers van zijn ranch Neverland hun achterstallige loon uit. Zeker dertig werknemers hadden volgens de Amerikaanse arbeidsinspectie gezamenlijk ruim een kwart miljoen euro aan salaris tegoed. Jackson verkeert op de rand van faillissement. Dat hij zich nog altijd grote uitgaven kan veroorloven, komt door het leasen van de koeien van zijn ranch, laat hij als detail weten.

De jury in de nieuwe zaak tegen de 'King of Pop' wordt maandag geselecteerd. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voorkomt. Jackson, die zich sinds zijn vrijspraak voornamelijk ophoudt in de golfstaat Bahrein, is volgens zijn advocaat niet opgeroepen om in de rechtbank te verschijnen. Mogelijk legt hij zijn getuigenis af op video.